Voor iedereen die een rondreis maakt door Zuid-Afrika, is het Krugerpark natuurlijk een must-see om niet te missen. Deze plek geeft je de kans om de ‘Big Five’ en andere wilde dieren als krokodillen, giraffen en nijlpaarden in het echt te zien.
Het wereldberoemde safaripark is dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attractie van Zuid-Afrika. Het park is ongeveer 19.500 vierkante kilometer groot en beslaat grote delen van de provincies Limpopo en Mpumalanga. Een must voor je rondreis door Zuid-Afrika.
Waarom het Krugerpark?
Het Krugerpark staat bekend als een van de beste natuurparken ter wereld om wilde dieren te spotten. En dit is waarom:
- In het Krugerpark leeft de grootste variëteit aan dieren van het hele continent Afrika, waaronder de Big Five, Little Five en Big Six.
- De landschappen zijn schitterend en variëren van heuvels tot bergen en van savannevlaktes tot tropische wouden.
- Er zijn zowel luxe als budget accommodaties aanwezig in én rondom het park.
- De wegen in het park zijn goed genoeg voor een self-drive.
Wat is het verschil met een private game reserve?
Een private game reserve kom je meestal alleen binnen als je in een lodge binnen het reservaat verblijft. Je mag er dus niet zomaar voor een dagje heen, in tegenstelling tot het Krugerpark dat open is voor publiek. Daarnaast zijn er voornamelijk luxe accommodaties aanwezig in een private game reserve en mag je er vaak niet op eigen houtje doorheen rijden. Dat laatste is tegelijkertijd een voordeel: een private game reserve is daardoor een stuk rustiger dan het drukbezochte Krugerpark.
Welke dieren kan ik spotten in het Krugerpark?
In het Krugerpark leven meer dan 148 geregistreerde soorten zoogdieren, 505 soorten vogels, 118 soorten reptielen, 53 soorten vissen en 35 soorten amfibieën. De meest iconische safaridieren kom je dus tegen in het Krugerpark, zoals: leeuwen, olifanten, nijlpaarden, neushoorns, giraffen, buffels, wildebeesten, zebra’s, luipaarden, struisvogels, impala’s en springbokken.
Hoe zien de verschillende gebieden van het Krugerpark eruit?
Het Krugerpark is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed. Dat komt neer op een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante meter. Het noorden van het Kruger is een vrij dorre wildernis met ijzerbomen. Er lopen riviertjes die vaak niet meer zijn dan wat zanderige stroompjes. Hier leven naast grote kuddes olifanten en buffels ook diverse soorten antilopen. Het gedeelte boven Punda Maria en Parufi is wellicht het mooiste gebied van het park, aangezien het hier veel regent en er een gigantische variëteit aan flora en fauna is.
Het midden wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlakten waar veel antilopen grazen. In de winter leven hier grote aantallen impala's, zebra's, gnoes, buffels en giraffen. Een aantal van deze dieren vallen ten prooi aan de indrukwekkende leeuwenpopulatie die hier rondstruint. Het zuiden van het park beslaat slechts een vijfde deel van het totale oppervlakte maar omdat het vanuit Johannesburg gemakkelijk is te bereiken, komen hier de meeste bezoekers.
Naar welk gebied kan ik het beste toe om dieren te zien?
Elk gebied beslaat een andere natuursoort en dus andere habitatten. Naar welk gebied in het Krugerpark je moet reizen, is daarom afhankelijk van de dieren die je graag wil zien!
Hierboven lees je al waar de meeste dieren uithangen. Kom je speciaal voor de nijlpaarden? Ga dan in het zuiden van het Krugerpark naar de Hippo Pool, een deel van de Crocodile River waar honderden nijlpaarden hun tijd doorbrengen. Fan van de Leeuwenkoning? Op de rotsen van de Kruger Tablets hangen de meeste leeuwenfamilies rond.
Tenslotte is het noorden van het Krugerpark hét vogelparadijs van Zuid-Afrika. Vooral het gebied tussen Punda Maria Gate en Pafuri is een van de mooiste plekken op de wereld voor verwoede vogelaars. Hier vliegen onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen. Het gebied rond Satara is een goede plek om vogels te spotten, ondanks dat het kamp vrij druk is. Je ziet er bijvoorbeeld de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela.
Welke types accommodaties vind ik in en bij het Krugerpark?
Zowel in als bij het Krugerpark vind je verschillende soorten luxe en budget accommodaties, zoals kampeerplekken, safaritenten, bungalows en luxe lodges. De accommodaties binnen het park liggen in de zogeheten ‘restcamps’ en boek je op de website van South African National Parks. Als je grote delen van het Krugerpark wil verkennen, is tenminste één overnachting in het park een aanrader.
Maar een verblijf buiten het Krugerpark heeft ook zijn voordelen! Tegen de grenzen van het Krugerpark liggen een aantal kleinere reservaten, zoals het exclusieve Sabi Sand Game Reserve en het goedkopere Marloth Park. De meeste van deze reservaten liggen op een halfuur tot een uur rijden van de ingang van het Krugerpark. Zo kan je een verblijf in een van deze reservaten combineren met een dagje in het Krugerpark. Lekker van twee walletjes eten!
Zal ik op een self-drive of georganiseerde safari gaan?
Wij zouden zeggen: probeer beide een keer! Als je nog nooit op safari bent geweest, is het fijn om te beginnen met een georganiseerde safari. Je gaat met een ranger op pad die je van alles kan vertellen over de dieren én weet waar ze graag uithangen.
Er zijn dag- en nachtsafari's met gidsen in open voertuigen en verschillende wildernistochten. Je kunt ook kiezen voor een eco-tour van zo'n vijf dagen. Dan trek je door vrijwel heel het park in een 4WD met gids.
De échte avonturiers gaan natuurlijk voor een wandelsafari. Je loopt dan in groepjes van maximaal acht personen en een gids door het park. Er zijn wandelingen van twintig kilometer die een dag duren of tours van meerdere dagen waarbij je logeert in het park. Deze wandelingen zijn erg populair. Het is dus belangrijk dat je op tijd boekt.
Ga je toch liever zelf op pad? Het Krugerpark heeft een goed wegennet en is dus prima te verkennen met een gehuurd voertuig. De maximum snelheid bedraagt vijftig kilometer per uur, in de camps twintig kilometer per uur. Alleen gesloten voertuigen zijn toegestaan voor het publiek.
Zijn er restaurants en wc’s in het Krugerpark?
Jazeker! Bij de omheinde ‘rest camps’ zijn restaurants, wc’s en vaak zelfs souvenirwinkeltjes aanwezig. Daarnaast zijn er picknickplekken door het park verspreid waar je toiletten en braaifaciliteiten vindt. Let op: deze zijn niet omheind.
Is het wel veilig om op self-drive te gaan in het Krugerpark?
Het is veilig om op self-drive te gaan, zolang je de regels van het Krugerpark opvolgt. Lees meer over veilig op self-drive in het Krugerpark.
Mogen de kinderen mee?
Ja, vanaf een bepaalde leeftijd. Kinderen vanaf zes jaar mogen mee op georganiseerde jeepsafari’s en op wandelsafari’s zijn kinderen vanaf twaalf jaar welkom. Wat een self-drive betreft: het bestuur van het Krugerpark raadt aan om kinderen vanaf vijf jaar mee te nemen. Jonge kinderen houden urenlange ritten namelijk minder goed vol. Bovendien komt er malaria voor in het Krugerpark.
Een goed startpunt voor een self-drive met kinderen is de Crocodile Bridge Gate. De kans dat je vanaf deze ingang een hoop verschillende dieren ziet, is het grootst van alle ingangen. Daarmee krijg je de kids gelijk enthousiast!
Komt er malaria voor in het Krugerpark?
Ja dus! Verder laten we medische adviezen liever over aan de deskundigen. Ga naar: inentingen voor Zuid-Afrika.
Wat zijn de beste tips van de redactie voor het Krugerpark?
De redacteuren van Getaway Travel, de organisatie achter Zuid-Afrika.nl, verkenden de verschillende gebieden van het Krugerpark. Hun beste tips?
Charlotte de Vries: “De budget accommodaties waren volgeboekt toen ik naar het Krugerpark ging. Daarom verbleef ik in een bungalowtje in Marloth Park, vlakbij de Crocodile Bridge Gate. Achteraf was ik daar enorm blij mee. Ik werd wakker met een tiental zebra’s en een giraffe op m’n stoep!”
Marleen de Keyzer: “Ik raad iedereen aan om naar Limpopo te gaan. De natuur is daar totaal anders dan in de rest van Zuid-Afrika. Dit is 7x waarom je Limpopo niet mag overslaan!”
Eva van der Pas: “Als je écht de bush in wil duiken, overnacht dan met een tentje in het Tsendze Rustic Camp Site. Een camping zonder elektriciteit, winkels of restaurants. Helemaal back-to-basic, midden in de natuur van het noordelijke Kruger.”
Wat is de beste reistijd voor het Krugerpark?
De beste reistijd voor het Krugerpark is de Zuid-Afrikaanse winter, vanaf mei tot en met september. Onze zomer dus. De temperaturen zijn dan mild, er valt weinig regen en dieren zijn makkelijker te spotten omdat er weinig begroeiing is. De afgelopen jaren is de regenval, net als veel andere plekken ter wereld, ook in Zuid-Afrika toegenomen. Door overstromingen in februari 2023 moest het park hierdoor sluiten. Als je voor het Krugerpark naar Zuid-Afrika reist kun je het regenseizoen dus beter vermijden. Meer over de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
Hoeveel dagen zal ik voor het Krugerpark uittrekken?
Om het hele Krugerpark kunnen zien heb je minstens twee weken nodig, maar veel bezoekers trekken er twee dagen voor uit. Zo krijg je een goede indruk van al het moois wat hier (in het zuiden) te zien is. Verken je ook graag het noorden van het park? Trek dan een dag of vijf ervoor uit.
Waar moet ik nog meer op letten als ik een reis naar het Krugerpark boek?
Je bent bijna klaar om te gaan, maar bent bang dat je nog iets vergeet. We hebben nog aan een aantal punten voor je gedacht:
- Je mag alleen op self-drive als je huurauto gesloten is. Zelf met een open jeep door het park rijden is niet toegestaan.
- Draag neutrale kleuren en neem een warm vest mee. Bekijk ook deze 7 dingen die je mee moet nemen op safari.
- Je mag eten alleen meenemen als je op self-drive gaat. Bedenk wel dat er slimme dieren als bavianen rondlopen: houd je deuren dus altijd op slot en eten uit het zicht als je de auto verlaat.
- Als je het Krugerpark met andere parken combineert, kan je een Wild Card aanschaffen. Hiermee heb je toegang tot alle parken die worden gerund door de Zuid-Afrikaanse overheid.
- We zijn niet allemaal professionele wildlifefotografen. Maar met deze 10 tips voor fotograferen op safari kom je met de mooiste kiekjes thuis!
Hoe ver ligt het Krugerpark vanuit Johannesburg?
Johannesburg ligt op ongeveer 450 kilometer of vijf en een halfuur rijden vanaf de Crocodile Bridge Gate. De andere ingangen, Phalaborwa en Punda Maria liggen nog eens vijftig kilometer verder.
Hoe bereik ik het Krugerpark?
Het Krugerpark ligt grotendeels in Limpopo, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Er zijn negen ingangen. De Malelane en Crocodile Bridge Gates liggen aan de zuidkant van het park en zijn het gemakkelijkst te bereiken via de N4 vanuit Johannesburg. Phalaborwa en Punda Maria liggen iets noordelijker aan de westkant.
De zuidelijke poorten liggen dichterbij de luchthaven, Kruger Mpumalanga International Airport. Deze luchthaven ligt in de buurt van Nelspruit; de grootste plaats in de buurt van het Krugerpark.
Vluchten naar Kruger National Park zijn mogelijk vanuit Johannesburg, Durban en Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan ook vluchten naar kleinere, omliggende steden zoals Phalaborwa en Hoedspruit.
Met welke reisorganisaties kan ik het beste naar het Krugerpark?
Veel reizigers laten het regelen van een rondreis door Zuid-Afrika over aan een reisorganisatie. Daar kunnen wij wel inkomen! Zoals je ziet komt er veel bij kijken. Gelukkig zijn er genoeg reisorganisaties die reizen naar ons favoriete land verzorgen. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Zuid-Afrika.nl hebben een overzicht gemaakt van de beste reisorganisaties voor je reis naar het Krugerpark.
Wat vinden andere reizigers van het Krugerpark?
Het Krugerpark is een iconisch park in Zuid-Afrika. Je bent dus niet de eerste die ernaartoe reist! Een heleboel reizigers gingen je voor en kwamen terug met de mooiste safarifoto’s en tips. Benieuwd? Lees de reviews van het Krugerpark of de reviews van het Sabi Sands Game Reserve. Laat je inspireren! Op de website van Krugerpark vind je meer over de safari´s en andere praktische informatie.
In de buurt van het Krugerpark:
Nelspruit
Sabi Sands Game Reserve
Swaziland
Panoramaroute
Ook populair in Zuid-Afrika:
Addo Elephant National Park
Pilanesberg National Park
Kgalagadi Transfrontier Park
iSimangaliso Wetland Park
Belangrijke links:
SANParks
Fotocredits: July Edgly