Braaien is niet zomaar even barbecueën...
De Zuid-Afrikaanse braai. Hebben jullie er al zin in? Wij houden ervan! Toen wij nog verwende Zuid-Afrika-vakantiegangers waren, moest er uiteraard altijd gebraaid worden als we in Zuid-Afrika waren. Een boerenwors, lambchops, wat rashers en braaibroodjies of roosterkoek maakten voor ons Nederlanders een braai! Al weken voordat we vertrokken konden we ons daarop verheugen... Zodra we ergens kwamen waar een braai stond: vlees halen en braaien!
Maar wat is braaien nou eigenlijk?
Het is mooi om te zien dat onze Airbnb-gasten of vrienden of familie die langskomen, áltijd wel hebben gehoord van de braai, en dan ook graag willen braaien... Inmiddels zijn wij een beetje ver-Afrikaanst, en vinden we het heerlijk om mensen te laten genieten van een “braai” zoals het hoort!
En dus plannen we een middag en avond in. Want die tijd heb je nodig voor een echte braai! We nodigen nog wat buren of vrienden en vriendinnen uit, want tegenwoordig weten wij wat een echte braai inhoudt...
Toen wij ons huis kochten, hier in Zuid-Afrika, was iedereen die hier voor het eerst kwam jaloers op onze “braai area”. Toen begreep ik er niks van, nu begrijp ik het volledig! Een plek in de tuin waar een grote boma gebouwd is. Een plek om vuur te maken omringd met een vijftig centimeter hoge muur waar je op kan zitten rondom het vuur. Bij het vuur is een “braaiplek” gemaakt...
14.00 verzamelen. Iedereen neemt zijn eigen dop en tjop (drank en vlees) mee. De eigenaar van de braai area zorgt voor het juiste hout. Want niet al het hout is geschikt. Iedereen maakt een extraatje zoals een salade, brood, of iets lekkers voor vooraf. De mannen verzamelen zich rondom een vuur dat aangestoken wordt, en de vrouwen gaan met een wijntje en een oog op de oven even bijkletsen. De kinderen vermaken zichzelf!
Na een uurtje of 2 zijn de eerste mooie kolen goed om vlees op te braaien. En heeft de eerste alcohol al rijk gevloeid. Afhankelijk van de ruimte om te braaien (braaiplek en aantal mannen) pakken de mannen het vlees, en begint het bakken. De vrouwen verzamelen inmiddels al het andere eten, en zo zitten we een uur later allemaal met een bord op schoot, of bij de tafel te genieten van wat we allemaal gemaakt of meegenomen hebben. Inmiddels is er ook een blockrocker gehaald, en genieten we van de gezelligheid....
Aan het eind van de braai is er altijd een mooi kampvuur waar we met z’n allen omheen zitten. Terwijl de volwassenen uitbuiken is dit altijd het favoriete gedeelte van de kinderen. De kinderen kneden het brooddeeg om de takken die ze gevonden hebben, en zo bakken ze hun eigen brood boven het vuur.
En daarna is het tijd voor het toetje!
Jong en oud genieten van de marshmallows die bruin gebakken worden boven de hete kolen, en er is altijd wel een buurvrouw met een heerlijke malvapudding! Heerlijk met custard!
Pas later op de avond wordt het koeler, pakt iedereen zijn koelbox weer in, en gaat langzaamaan naar huis. Dat is een braai! Het is zoveel meer dan alleen eten. Het is relaxen, tijd besteden met vrienden, bijkletsen, en vooral van het leven genieten.
Hier kennen we ook de BBQ, maar dat is dus echt iets heel anders.
Wanneer je Zuid-Afrika bezoekt, hebben de meeste lodges een braaiavond. Kijk eens of je kan zorgen dat je bij zo’n avond aanwezig kan zijn. Zelf barbecuen kan bij vrijwel elk huisje waar je verblijft, maar beloofd! Een echte braai overtreft al je verwachtingen.
Probeer zeker de roosterkoek, en ook de braaibroodjies.
Mocht er tijdens de braai ook nog potjiekos gemaakt worden? Dan zeker een beetje opscheppen.
Back in time! Eten maken op vuur...
Julle sal dit baie geniet.
Over Mirjam
Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.
Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.