Lekker eten in Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse keuken is een van de meeste veelzijdige keukens in de wereld. Je ziet de invloeden uit Engeland, Nederland, Duitsland, India, Maleisië en Indonesië. Door het vele wild kun je hier heerlijk Kudu, Springbok, Gnoe en Struisvogelvlees eten. Ook de zwarte stammen hebben invloed gehad op de kookcultuur; “stywe pap met smoor en wors” is hier niet weg te denken. Verder wordt hier veel gebraaid (gebarbequed) en ook daaruit komen allerlei lekkere recepten voort.
Een tijdje terug vroeg een Nederlandse toeriste aan me of ik nog steeds Nederlands kook of soms ook Zuid-Afrikaans. Eigenlijk is het andersom ik kook Afrikaans en heel soms staat er wortelstamp of nasi op het menu. Het is gewoon praktischer om wat je eet aan te passen aan de omstandigheden hier. Ik weet nog goed het eerste Kerstfeest dat we hier vierden. We hadden Jan’s oude vrienden uitgenodigd. Het waren oude vrienden in beide betekenissen van het woord ze zijn diep in de 70. We hadden afgesproken dat ze rond 10.00 uur hier zouden komen. Na een kopje koffie en een borreltje zouden we dan zo rond 1.00 uur aan tafel gaan. Het zou die dag 37 graden worden en al om 12.00 uur was het buiten, door gebrek aan wind niet te harden. Intussen was ik druk bezig om de heerlijkste gerechten te bereiden in de oven waardoor de temperatuur binnen in ons anders zo koele huis ook richting de 30 graden ging. De lieverds hadden zich helemaal op z’n zondags gekleed, lange mouwen en een lange broek, jurk. We hebben zitten eten met het zweet op ons voorhoofd. Bij tropische temperaturen zaten we die zware Europese gerechten te eten….. het was echt een beproeving! Ach, van je fouten kun je leren!
Wat ons en maar ook toeristen opvalt is dat het eten hier beter smaakt dan in Nederland. Waarschijnlijk zorgt de altijd aanwezige zon dat de smaak van aardappels, groenten en fruit nog beter is. Qua eten kunt hier eigenlijk niet verkeerd gaan hoewel…..
We woonden hier nog maar heel kort toen vrienden uit Kaapstad ons erop attendeerden dat er hier in het dorp een wijnfeest georganiseerd werd. Via internet kochten we kaartjes en vroeg die zaterdagochtend vertrokken zij uit Kaapstad en waren omtrent 11.00 uur hier. Na een kopje koffie en de bezichtiging van onze nieuwe huis reden we naar het wijnfeest waar we zo omtrent lunchtijd aankwamen. Al gauw bleek dat je tevoren je lunch had moeten reserveren. Wij hadden dat niet gedaan en er ook niet bij stil gestaan dat het zo druk zou zijn. Er waren zo’n 6-7 stalletjes waar eten verkocht werd en bijna overal stonden lange rijen behalve bij dat ene stalletje in de hoek dat iedereen over het hoofd leek te zien. Er stond maar een heel korte rij, ze verkochten er curry die lekker rook. Prima toch? Ik kon best begrijpen dat er weinig mensen stonden want ze hadden een heel ongelukkig plaats. Blijkbaar stonden ze vlakbij de vuilcontainers want er stond een enorm bord “afval” maar ik zag zo gauw niet waar die container stond. Ik was erg in m’n sas met m’n ontdekking van dit rustige eetstalletje. Toen ik het bakje eten, dat heerlijk rook, in m’n hand had zag ik dat er allerlei vreemde dingen in de curry zaten die ik niet echt herkende. Enfin, ik heb er maar zo’n beetje omheen gegeten want de saus met de rijst was echt heel lekker. Het heeft nog een hele poos genomen voordat ik doorhad dat ik “afval” gegeten had. Beetje rare naam maar het is letterlijk alle slachtafval van een schaap. Ja echt….alles de kop, hersens, oren, pens, tong en alle organen …smakelijk!!!
Over Han
Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!