Fietsvakantie in Afrika
Mijn vriendin Monique van Silverburg Adventures organiseert al sinds 1995 fietsvakanties in zuidelijk Afrika. Dat is een wereld op zich! Iedere keer weer slaagt zij erin om het ook een echt avontuur te laten zijn.
Omdat zij veel terugkerende klanten heeft is het zaak om het programma van reizen steeds uit te breiden.
Een tijd geleden mocht ik met haar op pad om een nieuwe fietsreis in Kwazulu Natalen Swaziland uit te zetten. Het klinkt eenvoudig maar de praktijk is anders.
De gasten, bijna uitsluitend Nederlanders, willen het liefst van overnachting naar overnachting fietsen over een mooie, veilige weg. Geloof me dat is minder simpel dan het lijkt want overal zijn prachtige, veilige wegen maar dan blijkt het peil van de overnachtingsplek slecht of erger nog… er is gewoon niets!
We hadden de taken mooi verdeeld. Monique reed de bus (ik heb geen groot rijbewijs!) en ik schreef met potlood de vaak veranderende route uit. We maakten de leukste dingen mee.
Zo kwamen we een half uur voor sluitingstijd bij een hek van Hluhluwe/ Imfolozi Wildpark. Normaal mag je dan niet meer binnen want na sluitingstijd in een wildpark zijn is iets waar een gigantische boete op staat!
Na wat aandringen van Monique mochten we het park toch in. We reden met de bedoeling om er zo snel mogelijk aan de andere kant uit te zijn.
Daar is een Lodge waar we een afspraak gemaakt hadden om te zien of die in de reis paste. Het is natuurlijk belachelijk om door zo’n prachtig Big Five park te jakkeren maar we hadden geen andere keuze.
We reden zo hard als was toegestaan en toen we om een bocht draaiden stond daar een neushoorn die we bijna de vouwen uit z’n broek reden. Het kan verbeelding zijn maar ik had de indruk dat de neushoorn echt terugdeinsde.
Het was erg avontuurlijk om zo samen een reis uit te zetten. Het mooist was dat we er van deelnemers veel enthousiaste reacties op kregen!
Afgelopen seizoen heeft Monique haar klanten verrast met een prachtige nieuwe fietsreis die door Namakwaland, Zuidelijk Namibië en de Kalahari woestijn gaat. Deze reis vertrekt begin september als de wilde bloemen in Namakwaland bloeien.
Daarna door het diamantgebied langs de kust de grens met Namibië over om daar naar de Fish River Canyon te gaan. Uiteindelijk ga je naar de Kalahari, het gebied van de KhoiSan mensen. Het was een doorslaand succes!!
Mensen waren verrukt over de mooie natuur en ontdekten een deel van Afrika waar maar weinig toeristen komen. Onbedoeld had Monique ook de factor “avontuur” ingebouwd.
Uiteraard had ze bijna alle wegen met haar auto gereden… bijna alle! Ze had namelijk net geen tijd meer om de weg naar Rooipan te rijden. Maar ach, wat kan er fout gaan op één weggetje? Veel, bleek tijdens de reis. Niemand van de 12 deelnemers kan het traject door het mulle zand uitrijden en een voor een stappen ze af. Uiteindelijk komt ook de bus van Monique vast te zitten en moet worden uitgegraven.
Een van de deelnemers vindt langs de kant van de weg een graf met als opschrift Jessie 2001-2012. Al pratend raakt de groep fietsers ervan overtuigd dat dit meisje hier ook strandde en van uitputting gestorven is.
Als ze even later in de bus gezeten op de camping aankomen vraagt een verbaasde man, waar ze vandaan komen? Nog nooit eerder heeft hij op die plek een bus gezien. Hij is ook degene die ze weet te vertellen dat Jessie de hond van de camping eigenaar was.
Zuid-Afrikaans zegswijze:
Jy soek wors in ’n hondehok! - Jij zoekt iets wat er niet is!
Over Han
Han Gunst besluit in september 2006 haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken en van haar favoriete vakantieland haar nieuwe vaderland te maken. Ze woont in Montagu, een charmant dorpje in Zuid-Afrika. Ze organiseert op maat gemaakte reizen door Zuid-Afrika om haar liefde voor dit land met anderen te delen. Ze geniet volop van de adembenemende natuur en het dagelijks leven op het Afrikaanse platteland. En ze schrijft graag over dit prachtige land dat zo verschilt van Nederland!