Hoe overleef je het verkeer in Zuid-Afrika?
Afgelopen week sprak ik Keanu, mijn favoriete barista. Hij was weer eens op de motor gekomen en ik stelde hem de vraag: hoe overleef je nou het Zuid-Afrikaanse verkeer met allemaal bestuurders om je heen die echt niet kunnen rijden?
Hij moest hard lachen! ‘Gevaarlijk om motor te rijden in Johannesburg? Niet echt.’ OK… niet helemaal wat ik zelf zou hebben geantwoord, maar goed, ik heb er vijf keer over gedaan om mijn motorrijbewijs te halen (in het kader van veel plezier, geen talent) dus wellicht ben ik niet representatief.
Ik werd toch nieuwsgierig… ‘Hoe vaak heb jij moeten afrijden?’ vroeg ik. Keanu: ‘Ik heb het in één keer gehaald.’ ‘Ah, you’re a natural!’ zei ik enthousiast. ‘En hoeveel lessen heb je dan gehad?’ ‘Drie.’
Hmm.
Om in Zuid-Afrika te mogen rijden hoef je dus geen natuurtalent te zijn. Als je weet waar de koppeling zit en hoe je je remmen moet gebruiken, lijk je al de weg op te mogen gaan. Voor iedereen die een rondreis door Zuid-Afrika maakt en een auto gaat huren, heb ik daarom wat tips om het verkeer in Zuid-Afrika te overleven!
1. Inhalen doen we van twee kanten
In Zuid-Afrika heerst grote twijfel over het inhaalprincipe dat gehanteerd moet worden. Gaan we voor ‘eigen rijbaan aanhouden’ waarbij het idee is dat je niet wisselt van rijbaan en dus van links en rechts kan worden ingehaald, of kiezen we voor ‘links de langzame baan en rechts de snelle baan’?
Die twijfel is sterk te zien in de rijstijl van de gemiddelde Zuid-Afrikaan. Soms lijkt het alsof je in een scène van The Fast and the Furious terecht bent gekomen. Je wordt dan van links en rechts, en met verschillende snelheden ingehaald.
En soms bedenkt een bestuurder halverwege de inhaalactie opeens: ‘ik moet mijn eigen rijbaan aanhouden’. Dan trapt hij hard op de remmen om de auto naast hem vooral niet in te halen. Of hij zit gewoon te bellen… Mijn tip? Altijd goed naar links en rechts kijken en dat nog eens drie keer herhalen voordat je in gaat halen!
2. Wie het eerst komt…
In Zuid-Afrika wordt het probleem van de gelijkwaardige kruising als volgt opgelost: de auto die van rechts komt heeft niet voorrang, maar degene die als eerste aankomt. Op zich best een vriendelijk systeem. Je leert je andere weggebruiker wat te gunnen. Of het ook echt efficiënt is, weet ik niet.
Zeker op grote kruispunten, als de verkeerslichten het weer eens niet doen, zitten bestuurders toch vaak op elkaar te wachten: ‘Nee, ga jij maar’, ‘Nee, nee, ik wacht nog op die van links’. Mijn tactiek: ik wacht even en dan rijd ik gewoon zachtjes door (toch handig om dan een grote 4x4 onder je kont te hebben) en dan merk ik vanzelf wel wat er gebeurt…
3. Wees voorbereid op het onverwachtse
Een laatste, niet onbelangrijke les: wees overal op voorbereid! In Nederland zijn er rijbanen en blijft iedereen tussen die rijbanen rijden, gestructureerd en volgens de regels. Wees niet verbaasd als je hier op de snelweg rijdt en plotseling in de ankers moet omdat het autootje voor je met zijn 1.0 benzinemotor de helling niet op kan (mocht je een auto willen huren, neem er dan één met een redelijke motor, ga je zoveel plezier van hebben).
En waarom zou een snelweg alleen voor auto’s mogen zijn? Ook lopend kom je soms het snelst bij je bestemming. Nee, deze wandelaren hebben geen felle en reflecterende kleding aan zodat je ze goed ziet. En soms steken ze ineens over, om dan toch weer te twijfelen aangezien je net wat harder komt aanrijden dan ze hadden verwacht… What to do?
Het is al helemaal lastig tijdens ‘pay weekend’, want dan zijn er ineens veel meer dronken mensen op straat. Maar die overstekende koeien op een weg waar je 120 kilometer per uur mag rijden – die vind ik toch nog het moeilijkst in te schatten.
Over Feliciana
In juli 2015 verhuisde Feliciana van Rotterdam naar Zuid-Afrika om een nieuw avontuur aan te gaan. Samen met haar man en zoontje woont zij nu in Johannesburg. Als vrouw, als kind van twee culturen, maar vooral als Nederlander, neemt ze je mee in haar ervaringen en verwondering over haar dagelijkse leven in Zuid-Afrika. Een prachtig land met geweldig lieve mensen en een complexe geschiedenis.
Wil je meer lezen? Klik hier dan voor de blog van Feliciana
Fotocredits: Michael Denne | Jeppestown | K. Kendall