Kastelen in Zuid-Afrika? Jazeker!
Kastelen in Zuid-Afrika? Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij dit land, en vast ook niet het tweede of derde. Of, wellicht zullen enkelen denken aan kasteel de Goede Hoop in Kaapstad. Maar dat was het dan ook wel, toch?
Ik keek ook erg verbaasd op toen ik een heus kasteel ontdekte, hier bij ons om de hoek in Kyalami. Kyalami betekent in het Zoeloe ‘mijn thuis’.
Kasteel Kyalami is gebouwd op een berg en zie je vanuit de wijde omgeving. De immense constructie oogt authentiek middeleeuws; het zou zo uit de tijd van koning Arthur kunnen stammen. Maar niets is minder waar.
In de Middeleeuwen waren hier immers geen mensen die kastelen bouwden. De oorspronkelijke bewoners van dit deel van Zuid-Afrika bouwden niet van zulke bouwwerken. Maar hoe zit het dan wel met dat mysterieuze kasteel op de heuvels? Nieuwsgierig als ik ben zocht ik naar meer informatie.
Kasteel Kyalami werd in 1992 gebouwd door de Griekse miljonair en architect Demos Dinopoulos.
Van 2001 tot 2008 was het een luxe hotel en een toeristische bezienswaardigheid. Er werden modeshows gegeven en zakelijke conferenties georganiseerd. Maar aan dit alles kwam een einde toen in 2008 de scientology kerk het kasteel kocht. Nu wordt het immense gebouw door de kerk gebruikt als een soort van retraite waar spirituele trainingen worden gegeven en is het hermetisch afgesloten voor publiek.
In mijn zoektocht ontdekte ik dat er nog meer kastelen zijn in Zuid-Afrika, elk met zijn eigen geschiedenis.
Het bekendste is dus wel kasteel de Goede Hoop in Kaapstad. Gebouwd door de Verenigde Oost-Indische Companie tussen 1666 en 1679. Het is daarmee het oudste koloniale gebouw van Zuid-Afrika. Het kasteel verving fort de Goede Hoop die in opdracht van Jan van Riebeeck na zijn aankomst in Zuid-Afrika in 1652 werd gebouwd.
Een ander kasteel is fort Durnford in Kwazulu-Natal. Gebouwd in 1873 om Engelse militairen te beschermen tegen aanvallen van Zoeloe-krijgers. De vestiging werd gebouwd op de plek waar de bekende voortrekkersleider Gert Maritz zijn kamp eerder had opgezet. Volgens één van de overleveringen werd Gert Maritz samen met andere voortrekkersleider Piet Retief geëerd door de naamgeving van de huidige stad Pietermaritzburg in KwaZulu-Natal. Al hebben beide mannen de stad zelf nooit bereikt.
Fort Beaufort in de Oostkaap werd gebouwd als militaire post voor het Engelse leger, tegen de aanvallen van de Xhosa. Later werd het gebouw uitgebreid met een militair ziekenhuis, barakken en officiershuizen. Ook Fort Merensky, vaak Fort Wilhelm genoemd, werd gebouwd om bescherming te bieden tegen aanvallen van plaatstelijke stammen. In de regio vlakbij Middelburg waar dit fort gebouwd werd, ging het om de bantoestammen.
En zo werd er in Pretoria uit angst voor aanvallen, zowel door inheemse stammen als de voortrekkers, vanaf 1896 een compleet stelsel van vier forten gebouwd. De bekendste is Fort Klapperkop. In dat gebied bevindt zich ook het militair museum. Recent is Fort Klapperkop door Pretoria (Tshwane) aangewezen als nieuwe locatie voor het parlement van Zuid-Afrika. Hiermee wil Zuid-Afrika de twee hoofdsteden-situatie eindigen.
Zo blijkt dat je ook in Zuid-Afrika een interessante kasteel- en fortroute kan ondernemen!
Over Iemke
Sinds april 2015 woont Iemke Janssen-de Leeuw in Zuid-Afrika. Moeder van twee prachtige zoontjes, expat-vrouw, maar vooral vrouw van de wereld. Nieuwsgierig naar het leven in Zuid-Afrika en hoe dat verschilt met wat ze gewend is, begon Iemke met bloggen en het schrijven van columns. Ook geeft ze een paar keer per week sporttrainingen voor vrouwen en studeert ze voor natuurvoedingsconsulent.
Als gezin genieten ze van het relaxte leven, de indrukwekkende natuur en het heerlijk weer. Het leven in Zuid-Afrika verrijkt de familie, leert hen nieuwsgierig te blijven, maar laat hen ook (keihard) relativeren.
Bekijk ook eens het blog van Iemke.