Op 8 mei zijn de verkiezingen in Zuid-Afrika: dit zijn de grootste politieke partijen
Al weken, misschien wel maanden, horen we geluiden over de verkiezingen. En nu… nu staan ze echt voor de deur.
In de afgelopen maanden hoorden we allerlei meningen, goede geluiden, slechte geluiden.
Onze huidige president is Cyril Ramaphosa van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC): de politieke partij waar Nelson Madela voor stond. De partij is volledig geruïneerd door zijn voorganger, Jacob Zuma, die werd weggestemd. Cyril mocht zijn rotzooi opruimen.
Op de dag dat Cyril werd gekozen, waren we opgelucht. Hij won in 2017 tegen zijn opponent Nkosazana Dlamini-Zuma: de ex-vrouw van Jacob Zuma. Opgelucht was Zuid-Afrika toen Cyril Ramaphosa met hakken over de sloot de taak als president op zich nam.
Er kwam een groot aantal beloftes uit deze man. Maar die bleken ook al heel snel loze beloftes te zijn.
De politiek stond en staat op zijn kop, wat deze verkiezingen zo spannend maakt. Het ANC was de partij van Nelson Mandela, de ‘zwarte’ partij die oog had voor iedereen. Ook voor de blanken. De partij streefde naar gelijkheid. Maar dat is na de dood van Nelson Mandela helemaal verdwenen.
Tegenwoordig staat het ANC voor de zwarte bevolking en heeft de partij een corrupt imago. Door alles wat er is gebeurd onder het leiderschap van Zuma, zijn veel mensen hun vertrouwen in deze partij verloren. Welllicht komt er daardoor wat verandering in de politiek in Zuid-Afrika.
Mensen willen verbetering. En het ANC is niet meer de vooruitstrevende partij waar Madiba voor stond. Jarenlang waren de ANC’ers aan de macht, maar de kans is groot dat ze van hun troon gestoten gaan worden.
Er zijn een aantal partijen die het in de pijlingen goed doen. Eén van die partijen is de Democratische Alliantie (DA). Ze komen met duidelijke plannen en duidelijke uitspraken. Ze zijn zeker een partij van de zwarte bevolking, maar ook van de witte bevolking. De partij wordt geleid door de zwarte Mmusi Maimane en zijn witte vrouw Natalie, met wie hij een zoon en dochter heeft. Een partij die wordt geleid door een gemengd huwelijk: dat is een echt programma. Ze stonden in de afgelopen jaren in een aantal grote steden aan het stuur en lieten zien dat ze hard werken om alles tot een beter einde te brengen.
Naar mijn persoonlijke mening is de DA op dit moment de beste optie voor dit wankele land. Ze komen op mijn Europese brein het meest rechtvaardig over: ze lijken echt op te komen voor íedereen. Al zijn er natuurlijk ook tegenstanders van de partij. Ook bij de DA zijn er wissewasjes, en gebeurt er van alles achter gesloten deuren waar wij geen weet van hebben. Toch lijkt de DA de beste optie dit moment!
De Economische Vrijheidsstrijders (EV) vormen een andere grote partij. Die bestuurt Julius Malema. Ik zou ‘politiek correct’ willen blijven, maar deze man past zonder enige twijfel in het straatje van gevaarlijke leiders met een zeer uitgesproken mening over een bepaalde groepering: de witte inwoners van Zuid-Afrika.
Malema is gevaarlijk!
Hij belooft bergen met goud aan mensen met niks en wint zieltjes met leugens en loze beloftes. Hij staat voor de zwarte bevolking en spoort ze aan om de witte bevolking uit te roeien. Malema biedt zelfs geld voor het hoofd van een blanke…
Niet alleen zijn uitspraken, maar de manier waarop hij zijn aanhangers verzamelt brengen mij aan het bibberen.
Malema duikt kleine gemeenschappen in en dwingt mensen om te stemmen op zijn partij. We horen verhalen van mensen die vluchten voor zijn rode baretten, omdat ze niet weten wat voor een vernielingen ze achter zullen laten. Ze vluchten de bush in met de kinderen, om pas terug te keren als de ‘vrijheidsstrijders’ weer weg zijn. Het is echt verschrikkelijk!
En dan hebben we nog een aantal kleinere partijen die proberen voeten aan de grond te krijgen. Maar uiteindelijk zal het spannen om de bovenste drie: het ANC, de DA en de EV. Zoals het in Nederland ook altijd draait om een paar grotere partijen, is dat hier niet veel anders.
Het ANC zie je eigenlijk alleen maar door het aantal campagneposters dat overal langs de weg hangt. Overal zien we het hoofd van Cyril Ramaphosa met allerlei teksten als “Vote for your country!”
Niet echt pakkend, niet echt opvallend.
De DA pakt het op z’n Europees aan. Ze delen flyers uit, staan op markten, sturen je zelfs berichten en e-mails, en doen veel aan sociale media. Best een bijdetijdse partij dus. Ze maken je bewust, en proberen een verschil te maken.
En dan hebben we nog de EV. Grote, felrode posters. Met een lachend gezicht van Julius Malema: ‘son of the soil’. Een vriendelijk lijkende glimlach. “OUR land, OUR jobs”. Heel duidelijk, net als zijn uitspraken. Alles is rood, aanhangers dragen rood. Rode barretten, rode shirts, rode posters, rode vlaggen, vuurrood! We kunnen er niet omheen. Zijn programma bestaat voornamelijk uit demonstreren. Shutdowns op snelwegen, branden stichten. Het is een partij voor de boze mensen, een partij die wil dat de blanken het land verlaten, en beloven dat ze daarvoor zullen zorgen.
8 mei...
Iedereen is vrij, in de hoop dat zoveel mogelijk mensen naar de stembussen zullen gaan. Bestaande uit allerlei tenten door het hele land, waar mensen urenlang in de rij zullen staan om verandering te brengen in dit land. Een land dat zonder twijfel toe is aan verandering, maar ook een land waar verandering op dit moment hele rare vormen aan kan nemen.
We hebben allemaal geen idee waar het naartoe zal gaan. Wordt Zuid-Afrika het nieuwe Zimbabwe? Of zullen de mensen toch wat meer aan de toekomst denken, en gaan voor meer zekerheden? We weten het niet.
Wel zal ik het op de voet volgen, en hopen op het beste. Voor mij als buitenstaander is het op een afstandje te bekijken... Voor de mensen hier is het erop of eronder. Een bijzondere dag zal 8 mei worden.
Laten we met zijn allen hopen op het beste voor Zuid-Afrika!
Zodat we allemaal kunnen blijven genieten van de wereld in één land!
Over Mirjam
Na jarenlang gewerkt te hebben in de racewereld, besloot Mirjam een ander pad in te slaan. Samen met haar man Paul en kinderen Zoë (14), Perrin (10) en Maylin (9) liet ze het koude Nijmegen achter zich en emigreerde ze naar de warmte van Zuid-Afrika.
Met een ‘accompanying spouce visa’ mag Mirjam in Zuid-Afrika wonen. Dit houdt in dat ze zich voornamelijk bezighoudt met de zorg voor haar kinderen terwijl Paul aan het werk is. Maar Mirjam is een bezig bijtje. Om haarzelf nuttig te maken en haar creativiteit tot uiting te brengen, draagt ze regelmatig haar steentje bij in de community en schrijft Mirjam over haar ervaringen in Zuid-Afrika. Zo hoopt ze de wereld nog een beetje mooier te maken.
Fotocredits: GovernmentZA | GovernmentZA | GovernmentZA | GovernmentZA