Column Feliciana Groothuis Van A naar Beter met het openbaar vervoer?!

Van A naar Beter met het openbaar vervoer?!

door Feliciana Groothuis

Reizen met het openbaar vervoer is niet iets wat mij echt heeft aangetrokken in Johannesburg. Misschien omdat iedereen het afraadde. Maar goed… Een column over het openbaar vervoer kan niet ontbreken, alhoewel ik niet eens een ervaringsdeskundige ben. Dit wordt dus een zeer kwalitatief verantwoorde column!

In Johannesburg zijn er verschillende manieren van reizen met het openbaar vervoer. Allereerst is er de Gautrain. Een luxe trein die van het vliegveld naar het nieuwe zakelijke centrum rijdt en daarmee eigenlijk alleen het noordoosten van Johannesburg aandoet. Dus als je van A naar B wilt en alleen in het noordoostelijk gedeelte van de stad wil blijven, dan is dit een prima optie!

Uiteraard kan je je ook laten vervoeren door bussen. Bijvoorbeeld die van Putco. Dit zijn normale lijnbussen zoals we ze ook in Nederland kennen. Deze bussen volgen een vaste route, met vaste haltes. Er maken echter maar weinig mensen gebruik van. Waarom? Ze staan meer stil langs de kant van de weg dan dat ze er ook daadwerkelijk op rijden.  Dus als je niet van A naar B wil, dan is dit een uitstekend vervoersmiddel.


En je hebt taxibusjes. Vooral onze donkere medemens maakt hier gebruik van. Een zeer betaalbare optie. Om gebruik te maken van de dienstverlening dien je langs de kant van de weg te gaan staan (het maakt niet uit waar) en dan met allerlei handgebaren aangeven waar je heen wilt. Een vinger die naar beneden wijst, betekent dat je in de buurt blijft dus niet heel lang met de taxibus mee wil. En een vinger die naar boven wijst, geeft aan dat je naar het centrum wil.

Maar dat centrum is nog steeds verschrikkelijk groot dus vraag ik mij af, waar kom je dan terecht? Het maakt nogal een verschil of je moet uitstappen in het oosten of het westen van het centrum (maar dat is wellicht veel te Nederlands gedacht). Laatst had ik een afspraak om 13 uur met iemand die moest komen met een taxibus. ‘Wat is je ETA’ vroeg ik?’ Ergens tussen 12:30 en 13:30… Dus als je wel van A naar B wil, maar niet zo snel mogelijk, dan is dit een prima optie!

Ik merk dat ik een zeer grote voorkeur heb voor de Uber. Niet echt aan te merken als openbaar vervoer, maar goed – het is openbaar en het is vervoer zullen we maar zeggen.

De Uber wordt hier gezien als een zeer veilig vervoersmiddel. Hoe het werkt? Via de app geef jij aan waar je heen wilt, en de dichtstbijzijnde Uber wordt dan naar jou toegestuurd. De chauffeur ziet pas waar jij heen gaat op het moment dat jij instapt en zijn meter start met lopen. Korte ritjes kunnen ze dus niet afslaan, aangezien ze dat niet weten van tevoren. Verder zijn mijn creditcard gegevens bekend bij Uber, dus ik hoef nooit cash mee te nemen en chauffeurs hebben dus ook geen cash op zak. Het nadeel is dan wel dat je een creditcard moet hebben en dit is in een land waar veel mensen niet eens een bankrekening hebben.

Wanneer je dus een Toyota Corolla ziet rijden met een donkere bestuurder en een blanke bijrijder weet je eigenlijk wel voor 99% zeker dat het een Uber is (ik dacht in het begin nog dat Johannesburg veel verder geïntegreerd was, maar ik ben weer een illusie armer). Voordeel is wel weer dat hier veel chauffeurs zijn die dit doen om rond te kunnen komen en niet zoals in Nederland gewoon ‘voor erbij’…  Superhandig – je hoeft nooit echt lang te wachten en via de app krijg je een foto en het kenteken van de auto door dus je stapt ook nooit bij de verkeerde chauffeur binnen! Dus als je van A naar B wilt, en je kan het je veroorloven, dan is dit een zeer comfortabele optie!

Maar wat hebben ze hier dan in Zuid-Afrika verzonnen om extra geld binnen te krijgen - creabea’s die ze hier zijn? Ik had het niet bedacht dat moet ik de mensen hier wel weer nageven…  Leaseauto’s met chauffeur worden hier ook ingezet als Uber. Dus zo wordt er even extra bij gebeund met de auto van de zaak. Van A naar Beter op zijn Zuid-Afrikaans!

Over Feliciana

In juli 2015 verhuisde Feliciana van Rotterdam naar Zuid-Afrika om een nieuw avontuur aan te gaan. Samen met haar man en zoontje woont zij nu in Johannesburg. Als vrouw, als kind van twee culturen, maar vooral als Nederlander, neemt ze je mee in haar ervaringen en verwondering over haar dagelijkse leven in Zuid-Afrika. Een prachtig land met geweldig lieve mensen en een complexe geschiedenis.

Wil je meer lezen? Klik hier dan voor Feliciana's blog.

Specialisten Zuid-Afrika

Meer Zuid-Afrika.nl