Voor wat hoort wat bij apen in Zuid-Afrika
Apen handelen, net als mensen, volgens de wet van vraag en aanbod. Dat blijkt uit recent onderzoek van de universiteit van Straatsburg.
Hoe schaarser een product of dienst, des te meer het de dieren kost. Voor lekkernijen of het aanraken van andermans baby moet een aap langer vlooien en ‘betaalt’ hij dus meer.
De wetenschappers onderzochten gedragscodes onder in het wild levende roet mangabey apen in Zuid-Afrika en Ivoorkust.
Experimenten wijzen uit dat apen het vlooien gebruiken om ongelijke verhoudingen bij het ruilen in evenwicht te brengen.
Bij een van deze proeven gaven de onderzoekers een bak voedsel aan een vrouwtjesaap van lagere rang. De andere apen kregen niets.
De vrouwtjesaap steeg aanzienlijk in rang: het dier werd veel langer door haar soortgenoten gevlooid. Maar nadat een tweede vrouwtje, van gelijke rang, bij de voedselbak mocht, halveerde die tijd.
Vrouwtjes apen vlooien de moeder van een pasgeboren aap urenlang, in ruil daarvoor mogen ze het baby’tje aanraken. De tijd van het vlooien hangt overigens wel af van het aantal baby aapjes in de groep. Hoe schaarser de baby aapjes, hoe langer de tijd van het vlooien.