Op Zuid-Afrika.nl vind je de beste aanbieders van vakantie reizen naar Zuid-Afrika. Zoek, vergelijk en vind de aanbieder die bij je past! Vraag brochures aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven of volg de Zuid-Afrika specialisten op Facebook!
Eindeloze gravelwegen, dorre woestijnen en wildlife. Tijdens je camperreis door Zuid-Afrika en Namibië is je huis op wielen je beste vriend. Vanuit je raam zie je de spectaculaire landschappen aan je voorbijtrekken en stoppen kan overal. Zuid-Afrika is groen, zit vol natuur en de steden zijn bruisend. Terwijl je in buurland Namibië droge valleien en oranjerode woestijnen aantreft.
Tijdens deze camperroute door Zuid-Afrika en Namibië neemt de natuur de overhand. In drie weken tijd kom je langs alle hoogtepunten van Zuid-Afrika en Namibië. En streep je zoveel mogelijk dieren van je lijstje af. Je bezoekt de uitgestrekte Sossusvlei, hang achterover op de stranden van Skeleton Park en ziet de hele Big Five op safari.
Dag 1-2 Na een lange vlucht kom je aan in Kaapstad, de ‘moederstad’ van Zuid-Afrika. Hier haal je direct je camper op. In twee á drie dagen ontdek je de hele stad van top tot teen. De Tafelberg, Kaap de goede Hoop en de kleurrijke wijk Bo-Kaap mogen niet op je lijstje ontbreken.
Dag 3-4 Vanuit Kaapstad rijd je naar de eerste stop: Stellenbosch. Wijnliefhebbers drinken hier het lekkerste wijntje van Zuid-Afrika; Stellenbosch is namelijk dé wijnstreek. Je gaat op wijnproeverij tussen de groene wijnranken, proeft de beste chardonnay of pinotage en ontdekt de University of Stellenbosch tijdens een fietstocht.
Wil je langer in Stellenbosch blijven? Overnacht dan op het Mountain Breeze Resort. Hier tref je een ruime kampeerplek aan en beschik je over je eigen braai waar je ‘s avonds een lekker stuk vlees op klaarmaakt. Afkoelen doe je in het zwembad, en voor de kids is er een speeltuin.
De volgende stop op je camperroute door Zuid-Afrika en Namibië is Melkbosstrand. Hier kom je bij van je lange reis. Je maakt wandelingen over het eindeloze zandstrand en neemt af en toe een duik in de ijskoude zee. Ben je een watersport-fan? Dan zit je in Melkbosstrand aan het goede adres. De ruige golven zijn de perfecte setting voor een dagje kite- of windsurfen.
De leukste campings op je camperroute door Zuid-Afrika en Namibië
Dag 5-6 Na drie en een halfuur rijden kom je aan in Vanrhynsdorp, de bloemenstad van Zuid-Afrika. De stad is is overladen met kwekerijen waar tropische planten worden gekweekt. Tussen juli en september is de omgeving één grote bloemenzee. In deze periode maak je er de mooiste wandelingen.
Overnachten in Vanrhynsdorp doe je bij Lankverwacht Guestfarm and Camping. Op deze camping kijk je uit over de gekleurde bloemenvelden.
De volgende dag rijd je twee en een half uur richting het noorden. Bestemming: Springbok. Dit is de trots van de Noord-Kaap. Net als Vanrhynsdorp staat deze stad vol met bloemenvelden. De bloemen draaien mee met het licht van de zon. Je bezoekt er het Goegap Nature Reserve waar je zeshonderd verschillende soorten inheemse bloemen ziet.
Leuk om te weten: in 1850 werd voor het eerst koper gevonden in Springbok. Er ontstond dan ook de eerste kopermijn van Zuid-Afrika. Je kunt de Blue Mine vandaag de dag zelfs een bezoekje brengen.
Dag 7-8 Next stop: Fish River Canyon. Je bent in Namibië! Deze kloof is de íets kleinere versie van de Grand Canyon in Amerika, maar er doet absoluut niet aan onder. Deze op een na grootste kloofvan de wereld is nog wat minder bekend bij het grote publiek. Je geniet er dus in alle rust van het uitzicht. De kloof is in totaal 160 kilometer lang en op sommige plekken zelfs 550 meter diep.
Aangezien de grootte van deze kloof raden we je aan om hier wat langer te blijven. Overnachten doe je op de Ais-Ais Campsite die je gemakkelijk bereikt met je camper. Voor omgerekend dertien euro heb je een mooie kampeerplek die aan alle gemakken is voorzien.
Bezienswaardigheden tijdens je camperreis door Zuid-Afrika en Namibië
Dag 9-10 De volgende stop op je camperroute door Zuid-Afrika en Namibië is Hardap, vier en een half uur richting het noorden. Onderweg kom je langs Keetmanshoop waar je De Speeltuin van de Reuzen bezoekt. Dit is een gebied met vreemde rotsformaties dat in een uitgestrekt bos met kokerbomen ligt. Als je van natuur houdt, moet je Keetmanshoop beslist een bezoekje brengen.
Dan bereik je Hardap. Hier bezoek je het Hardap Game Reserve waar het grootste waterreservoir van Namibië ligt. Het stuwmeer van 25 vierkante kilometer zit vol met vissen. Gooi je hengeltje hier dan ook eens uit. In het wildreservaat spot je de zebra, gemsbok, kudu, eland en, als klap op de vuurpijl: de zwarte neushoorn.
Dag 11-12 Sesriem ligt aan de voet van de Sossusvlei die bekendstaat om haar oranje zandduinen. Voor nog geen vijf euro ontdek je: de uitgestrekte Sossusvlei, de veertig meter diepe Sesriem Canyon, de 170 meter hoge Duin 45 en de zoutpannen. Ook zie je er de hoogste duin ter wereld. Met maar liefst 383 meter is Duin 7 het klapstuk van de Sossusvlei.
In de Sossusvlei kampeer je op de Sesriem Campsite. Vanuit je tent zie je de zandduinen al opdoemen. ‘s Avonds zingen de gekko’s en insecten van de woestijn je in slaap.
Dag 13-14 Via de gravelwegen in het Namib-Naukluft National Park bereik je Solitaire. Behalve een restaurant, benzinestation, postkantoor, gastenverblijf en een winkeltje, vind je hier helemaal niets. De meeste mensen stoppen hier dan ook alleen om te tanken. Toch is het leuk om even een bezoekje te brengen aan het restaurant. Hier eet je namelijk de beroemde appeltaart van ‘Moose Mcgregor.’
Na een lekker stukje appeltaart rijd je verder naar Swakopmund. Dit is dé stad voor adrenalinejunkies. Met een boot vaar je over zee, spot je dolfijnen en zie je de zon langzaam ondergaan. De duinen net buiten de stad trotseer je met een quad of sandboard. Maar hogerop zoeken kan ook: vanuit een luchtballon zie je de duinen het beste!
Namibië was vroeger een Duitse kolonie. Die invloeden zie je dan ook nog terug in de bouwwerken van Swakopmund. Maar ook in het eten! Voor het avondeten bestel je schnitzel, kartoffelsalat en een Duits biertje.
Zit je ruim in je tijd? Maak dan een omrit via het binnenland en stop onderweg bij het kleine dorpje Omaruru. In dit kunstenaarsdorpje koop je de leukste souvenirs: vooral houten handwerk vind je er in overvloed.
Dag 15-16 Blijf je de route volgen? Dan heb je een leuke weg langs de kust voor de boeg. Met je camper cruise je driehonderd kilometer richting het noorden. Na ongeveer honderd kilometer bereik je het Cape Cross Seal Reserve. Hier leven duizenden zeehonden. De geur van rotte vis is onvermijdelijk maar naast het net vissen doe je hier niet. Zeehonden zie je hier gegarandeerd!
Tweehonderd kilometer verder in het noorden wacht Skeleton Coast Park je op. Dit stukje kustlijn is de meest afgelegen kustlijn van de wereld. Je ziet er veel walvisskeletten en scheepswrakken op het strand. De Skeleton Coast van Namibië stond onder zeelieden bekend als levensgevaarlijk. Ondanks deze reputatie kan je er prima het water in met een surfplank.
Wil je een nachtje slapen aan ‘s werelds meest gevreesde kustlijn? Dan zoek je een kampeerplaats op het Hoanib Skeleton Coast Camp. Waar je geniet van de ruige kust, vanuit je camper.
Nationale parken tijdens je camperreis door Zuid-Afrika en Namibië
Dag 17-18 Je verlaat de kust en gaat op roadtrip richting het oosten. Hier wacht een van de grootste natuurparken van Zuidelijk Afrika je op: het Etosha National Park. In het park, dat anderhalf keer zo groot is als Nederland, spot je olifanten, neushoorns, giraffen, gnoes, zebra’s, cheeta’s en antilopen. Verder vind je in het park een gigantische zoutpan. Met een gids of met je eigen auto ontdek je het park en zie je de dieren grazen en drinken bij de drinkplaatsen.
Aangezien het park ontzettend groot is, raden we je aan om minimaal twee dagen voor het park uit te trekken. Een overnachtingsplek vind je gewoon in het park. Je slaapt onder de kraakheldere sterrenhemel in het Halali-, Namutoni-, of Okoshi kamp.
Dag 19-20 De volgende dag rijd je drie uurtjes in oostelijke richting. Je gaat op bezoek in het stadje Grootfontein waar je de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio bezoekt: de Hoba-meteoriet. Zo’n 80.000 jaar geleden kwam de circa zestigduizend kilo wegende Hoba-meteoriet op klaarlichte dag uit de lucht vallen. Dit is de grootste meteoriet die de aarde heeft gezien.
Vanaf nu gaat je camperreis weer zuidwaarts. Je rijdt richting Otjiwarongo, vanwaar je het Waterberg Plateau National Park bezoekt. Hier vind je een zandstenen plateau van maar liefst tweehonderd meter dat ver boven het groene landschap uitsteekt. In de omgeving van het rotsmassief zie je buffels, neushoorns, giraffen, wrattenzwijnen en bavianen.
Dag 21-22 Je camperreis door Zuid-Afrika en Namibië zit er bijna op. Je stopt nog bij Rehoboth en bezoekt Lake Oanob dat iets ten westen van het plaatsje ligt. Met een boot of kajak ontdek je zelf het meer dat het thuis is van exotische watervogels. Te voet trotseer je de hiketrails rondom het meer. Je gaat op wandelsafari en komt oog in oog te staan met zebra’s, giraffen en springbokken.
Ben je op zoek naar een slaapplaats in de buurt? Dan overnacht je het beste bij Bushman’s Bay Campsite dat acht kilometer bij het meer vandaan ligt.
Dan kom je aan in de hoofdstad van Namibië: Windhoek. Op je eindbestemming lever je je camper weer in. Je verkent de stad vervolgens gemakkelijk te voet. Je bezoekt er de Christ Church die uit de Duitse overheersing stamt en maakt een wandeling door de Parliament Gardens. Een souvenir scoor je op de Craft Market dat uitpuilt van originele, handgemaakte spulletjes. En dan wordt het toch echt tijd om in vliegtuig te stappen...
Praktische informatie over camperreizen in Zuid-Afrika
Bij een camperreis door Zuid-Afrika en Namibië komen bepaalde voorbereidingen kijken. Ook zijn er dingen die handig zijn om vooraf te weten. Het is bijvoorbeeld verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Alle praktische informatie over het huren van een camper, het reserveren van de campings en allerlei andere handige tips vind je hier.
Beste reistijd voor de West-Kaap en Namibië
De beste reistijd voor een camperreis door het westen van Zuid-Afrika en Namibië is tussen september en oktober. Rond deze tijd is de temperatuur aangenaam: de koele winter gaat dan over naar de hete zomer. In Namibië en Zuid-Afrika is het op dat moment lente en staat Namaqualand volop in bloei.
Reizen naar Namibië in hartje zomer, tijdens de Nederlandse winter, is met temperaturen rond de veertig graden niet aan te raden. De beste reistijd is daarom in de gematigde maanden: september en oktober. In die periode heb je bovendien langs de kust van de West-Kaap de kans om walvissen te spotten, die zwemmen er in die tijd erg veel.
Routebeschrijving
In drie weken tijd maak je deze camperreis langs alle highlights van Namibië en de westkust van Zuid-Afrika. Je start je reis in Kaapstad of Windhoek. Waar je begint maakt niet veel uit. Vanaf Amsterdam vliegen er rechtstreekse vluchten naar Kaapstad, maar niet naar Windhoek. Als je vliegt van of naar Windhoek, maak je een tussenstop in Johannesburg. Of je dit op je heen- of terugreis doet, is aan jou.
Vanuit Kaapstad volg je de N2 en bij afrit 33 al je af om de R310 naar Stellenbosch in te slaan. Vanaf hier vervolg je je weg via de R304, R302, N7 en de M19 naar Melkbosstrand. Om vervolgens in Vanrhynsdorp en Springbok uit te komen, houd je de N7 aan.
Als je de grens van Namibië hebt bereikt, verandert de N7 in de B1. Deze volg je en bij de tweede mogelijkheid ga je linksaf en voor de D316 en C10 tot aan de Fish River Canyon. Vanaf hier rijd je via de D324, C12, D545, B4 en B1 naar Hardap. Om in Sesriem te komen, ga je de C19 af en bij de derde afslag linksaf. Ook voor Solitaire volg je de C19, en voor Swakopmund de C14 en de D1984.
Vanuit hier volg je de C34 richting de Skeleton Coast. Voor Etosha volg je de C39 en C38. Grootfontein bereik je via de C38, B1 en C42. Vervolgens neem je de B8 en B1 naar Otjiwarongo en Okahandja, Rehoboth en Windhoek.
Wil je niet alle plekken bezoeken? Dan raden we je aan om Grootfontein en Okahandja over te slaan.
Kan je niet wachten om zelf een camperreis door Zuid-Afrika en Namibië te gaan maken? Bekijk dan hier het reisaanbod.