Op het moment dat ik deze column schrijf, speelt het Zuid-Afrikaanse Rugbyteam op het WK in Nieuw-Zeeland. Heel Zuid-Afrika lijkt aan de TV en radio gekluisterd. Vier jaar geleden zijn " De Bokke" zoals het Rugbyteam hier genoemd wordt, wereldkampioen geworden dus er staat heel wat op het spel! Toch gaan we het daar niet over hebben want Nederland heeft niet zo'n belangstelling voor rugby.
Dat laat me terugdenken aan wat het belang van Nederland bij Zuid-Afrika is en hoe dat ooit begon. Net als vele Europese landen is Nederland in de 15e eeuw op zoek naar een zeeroute naar het verre oosten. De route over land is gevaarlijk waardoor de handel in gevaar kwam. De Portugees Bartlomeus Diaz is in 1488 de eerste die om Kaap de Goede Hoop vaart en die het ook de naam; "Cabo de Bõa Esperança" geeft. Een zeeroute naar het oosten is een feit. Om te voorkomen dat de zeelui scheurbuik krijgen stichten de Nederlanders in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck een verversingsstation in wat nu Kaapstad is. Dit is het begin van de lange Nederlandse invloed in Zuid-Afrika.
Kaap de Goede Hoop is nog steeds een van de grootste toeristische trekpleisters in Zuid-Afrika. Veel mensen denken dat dit het punt is waar de Indische- en Atlantische oceaan bij elkaar komen.
Ik weet nog hoe bijzonder het was om voor de eerste keer bij Cape Point (Kaap de Goede Hoop) te zijn. Het is zo'n plek die je kent van die grote landkaart op school en waarvan je toen nooit het idee had daar ooit terecht te komen. De laatste jaren kom ik met toeristen regelmatig bij Kaap de Goede Hoop en zie hoe ook zij deze plaats als iets bijzonders ervaren.
Een tijdje geleden waren er een groepje Duitse reizigers met hun gids bij Kaap de Goede Hoop. De gids was bezig het fabeltje overeind te houden en druk aan het uitleggen dat op dit punt de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan bij elkaar komen. De vraag die dan vaak volgt kwam ook nu weer: " Hoe kun je zien waar dat punt precies is?" Waarop de gids met een stalen gezicht zei: "Als je goed kijkt zie je dat het water van de Atlantische Oceaan 5 cm hoger staat dan dat van de Indische Oceaan." Ik zweer het je, ze stonden echt alle zes te turen en wijzen of ze het konden zien.
De laatste tijd is er helaas wat kleine criminaliteit bij Kaappunt; de bavianen die gewoonlijk bang zijn van mensen worden hier tegen het verbod in door domme mensen gevoerd en worden daardoor steeds vrijpostiger. Vorige week stond in de krant dat 'n baviaan een toerist verwond had terwijl hij een koek uit diens hand griste. De toerist reageerde laconiek door te zeggen dat hij toch maar dik werd van al die zoetigheid. Het bestuur van het park heeft aangekondigd maatregelen te gaan nemen. Dit betekent, dat ze geen andere keuze hebben dan de brutaalste bavianen af te schieten. Iets wat mensen, die de bavianen voeren, zich vaak niet realiseren. Niet leuk!!!
Maar over naar iets luchtigs, niet Kaappunt maar Cape Agulhas dat zo'n 260 km oostelijk ligt is het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika. Een bijzondere plek om te bezoeken, als je ooit de kans krijgt, doe het dan! Wat ik daar de laatste keer meemaakte laat me nu nog glimlachen. Ik liep daar voorbij de damestoiletten, waar een Nederlands echtpaar druk in gesprek was, in de veronderstelling dat toch niemand Nederlands verstaat. Zegt zij: "Waar blijf je nou verdomme! Ik wacht al een halve uur op dat bankje bij de zee." Hij: " Dom mens, jij luister ook nooit! Ik zei ….. ik wacht op je bij de WC!" . Grappige spraakverwarring.
Ik hoor dat "De Bokke" hun wedstrijd gewonnen hebben dat moet gevierd worden….sorry ik heb geen tijd meer, we gaan een braai maken!
Zuid-Afrikaanse zegswijze:
"Toe Tafelberg nog 'n molshoop was" - Heel lang geleden