Als je zelf je accommodatie boekt, kun je ook in Zuid-Afrika kiezen voor duurzame accommodatie. Maar waar moet je dan op letten? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de Zuid-Afrikaanse cultuur. Omdat zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen!
Duurzaam betekent niet per definitie oncomfortabel en primitief. Je hebt de keus uit veel verschillende soorten duurzame accommodaties in Zuid-Afrika. Van Kaap-Hollandse boerderijen, naar guesthouses, hostels tot vijfsterrenlodges.
Als je zeker wilt weten of een accommodatie wel duurzaam is, kun je letten op het FTTSA keurmerk. FTTSA (Fair Trade in Tourism South Africa) is een onafhankelijke organisatie die als doelstelling heeft het het stimuleren van eerlijk en verantwoord ondernemen van toeristische bedrijven in Zuid-Afrika. Bedrijven die het FTTSA handelsmerk hebben, voldoen aan de criteria van duurzaamheid.
Private game lodges
Een nacht in een private game lodge in Zuid-Afrika is echt een unieke ervaring. Deze game lodges zijn veelal te vinden in de mooiste reservaten van Zuid-Afrika. Het zijn kleinschalig complexen en je slaapt in eenvoudige tot zeer luxe hutten.
Ze zijn zodanig in de omgeving aangepast dat je echt het gevoel hebt onderdeel uit te maken van de wildernis. Ze zijn behoorlijk prijzig, maar je krijgt er wel het echte 'Afrika gevoel' voor terug.
Er duiken steeds meer van deze game lodges op, maar ze niet allemaal even duurzaam. Het is goed om te letten op de aspecten waar het lodge zegt duurzaam in te zijn. Ook kunnen ze verschillen in prijs, luxe en sfeer, maar ze hebben één overeenkomst: ze moeten ervoor zorgen dat de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen leven, zonder teveel menselijke ingrepen. Dit vereist investeringen in natuurbehoud en bescherming van de dieren.
Restcamps
Slapen onder de sterren, en het geluid van wilde dieren op de achtergrond: dát is de beleving van Zuid-Afrika in een restcamp. Hoef je niet per sé de grootste luxe, maar wil je wel van de dieren en de natuur kunnen genieten, dan is dit een goede optie. In het Krugerpark, maar ook in andere nationale parken zijn er veel restcamps waar je voor een prima prijs overnacht.
Je kunt je eigen tentje meenemen, maar vaak kun je ook een tent of hut huren. Dit varieert per restcamp. Op een paar na beschikken ze allemaal over elektriciteit en zijn ze eveneens goed geïntegreerd in de omgeving.
Guesthouses
Comfortabel en kleinschalig overnachten bij een lokale gastheer- of vrouw, dat kan in een guesthouse. In Zuid-Afrika vind je er veel, verspreid over het hele land en variërend in diverse prijsklassen. Leuk is dat ze meestal mooier en authentieker ingericht dan de standaard hotel. Ze zijn meestal wel iets duurder, maar er is veel meer persoonlijk contact. Bovendien leer je meer over de mensen en het land dan in een grootschalig hotel.
Homestays
Ook leuk is om een nachtje in een zogenaamde 'homestay' te logeren. Je slaapt dan gewoon bij de Afrikaanse bevolking en leert zo van alles over de lokale tradities en gebruiken. De lokale bewoners zijn heel gastvrij en het is een unieke kans om jezelf echt onder te dompelen in de Afrikaanse gemeenschap.
Kan jij niet wachten om op rondreis door Zuid-Afrika te gaan? Bekijk dan hier het beste reisaanbod!
Fotocredits: Vaiz Ha | Heribert Bechen | Michael Denne | Valerie Hinojosa