Op Zuid-Afrika.nl vind je de beste aanbieders van vakantie reizen naar Zuid-Afrika. Zoek, vergelijk en vind de aanbieder die bij je past! Vraag brochures aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven of volg de Zuid-Afrika specialisten op Facebook!
Er zijn veel organisaties en projecten die zich op een bepaalde manier in zetten voor mens en natuur en Zuid-Afrika. Door een bezoekje te brengen te brengen aan één van deze projecten, steun je de duurzame ontwikkeling van Zuid-Afrika, en wordt je reis bovendien net iets interessanter.
Het Endangered Species Centre in Hoedspruit vangt weesjes van bedreigde diersoorten op, die zonder hulp het niet zouden redden in de natuur.Vooral op het gebied van neushoorns en jachtluipaarden doet dit instituut belangrijk werk.
Het begon allemaal toen dierenliefhebster Lente Roode in 1885 een boerderij kocht en besloot jachluipaarden te gaan onderhuiden. In 1990 leidt dit tot de officiële opening van het Hoedspruit Cheetah Project. Steeds meer jongen van bedreigde dieren vonden hun toevlucht bij Lente, en na enkele jaren wordt het Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC). Het HESC is nu één van de belangrijkste dierenopvangcentra van Zuid-Afrika wat belangrijk onderzoek doet naar bedreigde dieren.
Het jachtluipaard is het snelste dier op aarde. Met gemak bereikt hij in vier seconde een snelheid van wel negentig kilometer per uur! Hier is zijn lichaam ook helemaal op aangepast. Het jachtluipaard is de enige overgebleven soort van de Acinonyx familie en komt alleen nog voor in Afrika en Iran. Vroeger was hij ook te vinden in grote delen van het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Helaas is er altijd veel op jachtluipaarden gejaagd, omdat ze een bedreiging zouden zijn voor het vee van boeren. Ook is het leefgebied van de jachtluipaard steeds meer aangetast. Hierdoor is hij in Azie, op een klein aantal na in Iran, volledig uitgestorven.
Het is een ernstig bedreigde diersoort, en het is in Zuid-Afrika dan ook verboden een jachtluipaard te doden. Het HESC is één van de projecten in Zuid-Afrika om de jachtluipaard voor uitsterven te behoeden. Ook zijn ze bezig met het fokken van de uiterst zeldzame koingscheeta.
Vlakbij Hoedspruit, in het Monument Park, ligt Camp Jabulani. Dit olifantenkamp heeft zijn naam te danken aan het olifantje Jabulani, die in juni 1997 aan Lente Roode van het HESC werd toevertrouwd. Het paar maanden oude olifantje was doodziek en ernstig verzwakt, en niemand had verwacht dat het beestje er bovenop zou komen. Jabulani herstelde wel degelijk, maar raakte teveel verknocht aan de mens. Hierdoor kon hij niet in zijn natuurlijke leefomgeving terug geplaatst worden.
Tegelijkertijd werden In Zimbabwe door landclaims veel olifanten gedood vanwege hun vlees. Twaalf van deze olifanten zijn gered en overgebracht naar Zuid-Afrika en wonder boven wonder werd Jabulani opgenomen in deze groep.
Camp Jabulani zet zich in voor bedreigde diersoorten, en biedt je de kans van heel dichtbij van de olifanten te genieten, tochten te maken en alles te leren over hun gedrag. Overnachten kun je in één van de luxe lodges. Het is een bijzondere ervaring en met jou steun kunnen bedreigde diersoorten in Afrika enorm geholpen worden. Heb je interesse gekregen? Alles over het kamp, de tochten en haar doelen vind je op de site van Camp Jabulani.
WISE
Stichting WISE (World Information Service on Energy) voorziet mensen van informatie over energie en gaat de strijd aan tegen kernenergie. In Zuid-Afrika is de elektriciteitsmarkt kort geleden geliberaliseerd. Het voormalige staatsbedrijf ESKOM drijft de winst flink op om zich overeind te houden, waardoor elektriciteit niet meer voor iedereen mogelijk is. In de townships woekert er soms een heuse oorlog tussen het energiebedrijf en de bewoners.
Bovendien wil ESKOM nieuwe kerncentrales bouwen, waar veel bewoners tegen zijn. WISE heeft kleine projecten met duurzame energiebedrijven, en zet zich in voor demokratisering van de energiemarkt, een gratisbasisgebruik voor van energie voor de allerarmste en een hogere belasting op grootverbruik.
Black Rhino Range Expansion Project
Van de vijf soorten neushoorns op aarde leven er twee in Zuid-Afrika: de zwarte neushoorn en de witte. Op beide soorten is sinds het begin van de twintigste eeuw veel gejaagd, waardoor het voortbestaan van de neushoorn flink in gevaar kwam. Begin vorige eeuw waren er van de witte neushoorns nog maar honderd in het wild! De witte neushoorn is gelukkig al weer aardig hersteld, maar met de zwarte neushoorn gaat het minder goed. In de provincie Kwazulu Natal leven 470 zwarte neushoorns in beschermde reservaten, maar om hun toekomst veilig te stellen, moet hun aantal omhoog. Daarom heeft het Wereld Natuurfonds samen met de overheid van Kwazulu Natal het Black Rhino Range Expansion Project opgezet.
Het project heeft als doelstelling om de zwarte neushoorns in Kwazulu Natal te beschermen en hun populatie te laten groeien. Hun huidige leefgebied is alleen niet groot genoeg voor nog meer neushoorns. Veel land is privé eigendom van landeigenaren en zulu gemeenschappen. Daarom werkt het WNF met deze groepen samen om een hun leefgebied uit te breiden.
Op sommige plekken moeten hekken weggehaald worden, op andere stukken omheiningen worden aangelegd en uiteindelijk moeten er grote aaneensloten stukken land ontstaan waar de neushoorns in vrijheid kunnen leven.
Voor landeigenaren is het aantrekkelijk om aan het project mee te werken, want de neushoorns brengen veel geld in het laatje. Ze zijn namelijk een geweldige toeristische trekpleister! Als een landeigenaar geschikt land heeft en het niet erg vindt om de omheining weg te halen, kan hij neushoorns op zijn terrein krijgen. Wel moet hij er voor zorgen dat de neushoorns ook daadwerkelijk bescherming genieten. De dieren blijven voor de helft het eigendom van het Black Rhino Range Expansion Project, om hun bescherming veilig te stellen. Een neushoorn is namelijk veel waard en zou flink wat opleveren als je hem verkoopt.