Drinken in Zuid-Afrika

Drinken in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Denk je aan drank uit Zuid-Afrika, kom je meestal uit op wijn. En dat is niet zo gek want dit land is de laatste jaren met een stevige opmars bezig in de internationale wijnmarkt. Er worden heerlijke soorten wijn geproduceerd die overal ter wereld gretig worden afgenomen. Het is niet zo bekend, maar in Zuid-Afrika zelf is het (nog steeds) bier dat de klok slaat.

Dus niet wijn maar bier is de nationale drank. Probeer de verschillende (biologische) soorten eens uit en je komt er achter dat er meer is dan Heineken, Amstel en Grolsch!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 206 reizen naar Zuid-Afrika

Bier

Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.

Uit buurland Namibië wordt Windhoek Lager geïmporteerd dat volgens strikte zuiverheidsnormen wordt gebrouwen. Bestel je een biertje in een bar, dan kun je een fles van 750 ml verwachten.

Water

Kraanwater is in de meeste delen van Zuid-Afrika absoluut veilig om te drinken, maar kijk uit in de meer afgelegen plattelandsgebieden en in Lesotho en Swaziland. Koop daar voor de zekerheid water in flessen. De Zuid-Afrikanen bestellen bij iedere maaltijd een glas ijskoud water om bij de doorgaans hoge temperaturen verkoeling te vinden.

Wijn

De Zuid-Afrikaanse wijnen worden steeds populairder en zijn bezig met een flinke opmars. Ook in Nederland lusten we graag een glaasje wijn uit dit land. In 1996 stond Zuid-Afrika nog op de zevende plaats op de ranglijst van de belangrijkste wijnimportlanden maar in 2005 is het land opgeklommen naar de tweede plek achter Frankrijk. Dit succes heeft onder andere te maken met de lage prijs van de Zuid-Afrikaanse wijnen en de prima kwaliteit en goede smaak.

Volgens vinologen zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen fruitiger en zachter dan bijvoorbeeld de Franse en zeer in trek bij beginnende wijnliefhebbers. Met een wijngeschiedenis van bijna 350 jaar weerspiegelen deze wijnen de tradities van de Oude Wereld. Anderzijds worden ze ook beïnvloed door stijlen van de Nieuw Wereld.

Al in 1659 werd de eerste wijn in Zuid-Afrika verbouwd en wel door de Hollanders! Jan van Riebeeck stichtte in 1652 in opdracht van de VOC een verversingspost op Kaap de Goede Hoop ter bevoorrading van schepen die vaartochten maakten van en naar Nederlands Oost-Indië. Er werden tuinderijen aangelegd voor het kweken van groenten en enkele jaren later ook wijngaarden.

Toch waren de eerste wijnen waren niet echt om over naar huis te schrijven. Dankzij de komst van de Franse hugenoten kwam er meer deskundigheid en verfijning op wijngebied richting Zuid-Afrika. De laatste 15 jaar heeft de deze Zuid-Afrikaanse wijn een enorme (kwaliteits)impuls gekregen en is er meer dan 100.000 ha aan wijngaarden, vooral in het zuidwesten. Er worden 750 miljoen flessen per jaar geproduceerd waarvan 40% wordt geëxporteerd.

Franse druiven

Rond Kaapstad in het zuidwesten van Zuid-Afrika heerst een ideaal klimaat voor de druiventeelt. Overdag schijnt de zon er in overvloed en zorgt de weewind voor enige verkoeling. 's Nachts is het er eens stuk kouder en dat is bevorderlijk voor de aromavorming van de druiven.

Dankzij het stabiele klimaat is de kwaliteit van de wijnen gelijkmatig. Omdat de seizoenen in Zuid-Afrika tegengesteld zijn aan die van ons, betekent dit dat de oogst daar een half jaar vroeger is dan bij ons, namelijk in februari en maart.

Veruit het grootste deel van de druivenrassen is van Franse oorsprong. Ongeveer 55% hiervan is wit. Van de witte druivenrassen is de Steen (ook wel de Chenin Blanc) de belangrijkste. Dan komen de Sultana, Colombar, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Het grootste blauwe druivenras is de Cabernet Sauvignon, gevolgd door de Shiraz, Pinotage, Merlot en Cinsaut.

Kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw is de grootschaligheid. Wijngoederen van honderden hectare groot zijn eerder regel dan uitzondering. Dergelijke wijnbedrijven noemt men 'estates' en hebben vaak Hollandse namen. Zuid-Afrika kent grofweg vijf wijngebieden: de Coastal Region, Olifants River, Boberg, Breede River Valley en Kleine Karoo.

Deze wijngebieden zijn sprookjesachtig mooi die zich uitstrekken over weidse valleien. De wijnboerderijen zijn vaak prachtige Kaap-Hollandse optrekjes, compleet met klok- of trapgevel, een oogverblindend wit geschilderd. En bij veel van deze boerderijen kun je de wijnen proeven, vaak met een rondleiding. Er zijn verschillende wijnroutes door Zuid-Afrika die absoluut de moeite waard zijn.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief