Reptielen in Zuid-Afrika

Reptielen in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Houd je van dieren, en zelfs van de wat minder aaibare varianten? Dan is Zuid-Afrika de place to be! Ga op zoek naar de verschillende soorten reptielen die hier rondstruinen en -kruipen. Hier leven onder andere gabonpofadders, geelkeelschildhagedissen en nijlkrokodillen. Het landschap van Zuid-Afrika is erg gevarieerd en elke biotoop kent zijn eigen soorten reptielen.

Zo heb je kans in de woestijngebieden hagedissen tegen te komen. In graslanden en semi-aridegedeeltes leven pantserschildpadden. Bij de Zuid-Afrikaanse rivieren en meren moet je oppassen voor krokodillen.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 206 reizen naar Zuid-Afrika

Nijlkrokodil

De nijlkrokodil is een grote krokodil en komt voor in de meeste Afrikaanse rivieren en meren. Ze eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen, van kleine vissen en waterschildpadden tot grote hoefdieren die ze opwachten en in het water sleuren.

Voor hun eigen jongen zijn ze daarentegen heel erg zorgzaam. Het vrouwtje bewaakt haar jongen met haar leven. Zodra de jonge krokodillen uit het ei komen maken ze geluid. Dit is voor de moeder het teken om de dieren veilig in haar bek naar het water te brengen.

Pantserschilpad

De Panterschildpad is een grote schildpad met een prachtig schild. Hij leeft in verschillende delen van Afrika, zowel in de semi-aride gebieden en graslanden als in de hoger gelegen delen. De mannetjes zijn groter als de vrouwtjes, zoals bij de meeste andere schildpadden. De grootste exemplaren van de Pantserschildpad zijn zo'n 60 cm lang en kunnen meer dan 35 kg wegen. Hij eet onder andere gras, fruit, vetplanten en cactusbladeren.

Pantsergordelstaarthagedis

De pantsergordelstaarthagedis leeft voornamelijk in de woestijngebieden van zuidelijk Afrika. Het dier heeft bijzondere neusgaten: dit zijn kleine buisjes die ervoor zorgen dat deze hagedis zijn voedsel en natuurlijke vijanden extra goed ruikt. Het dier leeft voornamelijk overdag en eet verschillende soorten insecten. Meestal beweegt hij zich niet zo snel, behalve wanneer hij denkt in gevaar te zijn. De pantsergordelstaarthagedis is ongeveer 7,5 cm lang en zijn achterpoten zijn iets korter dan zijn voorpoten.

Geelkeelschildhagedis

De Geelkeelschildhagedis varieert qua lengte ongeveer van 16 tot 28 centimeter en van 5 tot 10 cm in de breedte. Ze hebben een plat lichaam en kleine, zwak uitziende benen. De hagedis heeft nek, maar deze valt absoluut niet op. De staart van de geelkeelschildhagedis is normaalgesproken twee keer zo lang als het lichaam.

De lichaamskleur van het diertje is een combinatie van verschillende soorten bruin met twee gele strepen achter op de rug. De hagedis is van onder wit en heeft diepe vouwen in zijn huid, dit zorgt ervoor dat het dier ruimte genoeg heeft om te groeien. De hagedissen hebben vierhoekige patronen over hun gehele lichaam. Ze hebben een wijde en gespitste tong.

Gewone Pofadder

De gewone pofadder is de gevaarlijkste gifslang van Afrika. Hij is zwaar, niet erg lang en ook nog eens traag, maar reageert agressief als hij bedreigt wordt. Als verdediging blaast hij zijn lichaam op (vandaar zijn naam) en begint zwaar te sissen. Als dat niet werkt volgt er een snelle uitval en een beet waarbij de lange giftanden een levensgevaarlijke dosis gif injecteren.

Pofadders jagen meestal s'avond en 's nachts en meestal vanuit een hinderlaag. Mannetjes vechten (zonder de giftanden te gebruiken) om een vrouwtje. Na de paring blijven de eieren ongeveer 5 maanden in het lichaam van de moeder waarin ze ook uitkomen. De meestal 20 tot 40 jongen zijn bij de geboorte ongeveer 20 centimeter lang.

Gabonpofadder

De Gabonpofadder komt voor van het zuiden van Soedan tot in het noorden van Zuid-Afrika. Het is ook meteen de dikste slang die je in Afrika zal tegenkomen. Je kan het dier vinden in dichtbegroeide bossen waar het heel vochtig is. Door de prachtige tekeningen en de combinatie van verschillende kleuren is deze slang tussen de bladeren niet te zien. De kop heeft de vorm van een driehoek en is enorm groot.

De Gabonpofadder is een nachtdier. In de late uurtjes gaat hij op jacht naar knaagdieren, hazen, kleine apen, padden en antilopen. De slangen kunnen per worp 16 tot 30 jongen krijgen. De slang is over het algemeen vrij rustige en zal daarom niet snel bijten. Maar omdat de slang een echte schutkleur heeft, moet je altijd goed uitkijken dat je er niet perongeluk op gaat staan. Het gif van deze slang is een cytotoxine en zeer krachtig, Mocht je gebeten worden, dan heb je zeer snel hulp nodig, anders overleef je de beet niet. Dus pas op!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief