Geldzaken Zuid-Afrika

Geldzaken Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt betaald met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Het land heeft een westers banksysteem, op de meeste plaatsen wordt de creditcard of travellercheque geaccepteerd en bovendien is de koers in het land erg gunstig voor toeristen uit Nederland. Niet alleen in een restaurant wordt een fooi van je verwacht, maar ook wanneer de kapper jou de juiste coupe heeft aangemeten!

Zuid-Afrikaanse valuta

In Zuid-Afrika wordt met de Rand betaald (actuele wisselkoers). Deze valuta is verdeeld in munten van een, twee, vijf, tien, twintig en vijftig cent en in munten van een, twee en vijf Rand.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 206 reizen naar Zuid-Afrika

Op de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten staan de 'Big Five' afgebeeld; op het R10-biljet staat de neushoorn, het R20-biljet de olifant, het R50-biljet de leeuw, het R100-biljet de buffel en het luipaard siert het briefje van 200 Rand. Net als in Lesotho en Swaziland, kan ook in de buurlanden Botswana en Namibië met de Zuid-Afrikaanse Rand worden betaald. Klik hier voor de wisselkoers.

Betalen

Naast het betalen met contant geld worden travellercheques in bijna allejeugdherbergen en hotels geaccepteerd. Je kunt ze bij elke bank, wisselkantoor en in sommige winkels laten inwisselen. Als je jou travellercheque laat verzilveren bij de bank van uitgifte betaal je geen commissie.

De creditcards van de grote ondernemingen Mastercard, Visa, American Express en Diners Club worden in Zuid-Afrika gebruikt. In de kleinere steden en kleine winkeltjes zul je waarschijnlijk contant geld uit je portemonnee moeten trekken. Let erop dat je een zogeheten petrol card of garage card bij je heb als je er met de auto op avontuur gaat. Hiermee betaal je namelijk als je je auto hebt volgegooid bij een tankstation. Creditcards worden niet geaccepteerd voor het betalen van benzine. Bij de tolwegen kun je wel betalen met je creditcard.

Banken in Zuid-Afrika

Doorgaans zijn de meeste banken in de grotere steden geopend van 9.00 tot 15.30 en op zaterdag tot 11.00 uur. Kleinere instellingen hebben in sommige gevallen andere openingstijden of zijn het gehele weekend gesloten. Op bepaalde plaatsen, zoals de luchthaven van Johannesburg en het Victoria and Alfred Waterfront in Kaapstad, worden handige 24-uurs wisseldiensten aangeboden.

Belasting in Zuid-Afrika

De BTW (VAT) in Zuid-Afrika bedraagt 14% en wordt geheven op de meeste goederen en diensten. Als buitenlander kun je belasting terugvragen op alles wat je ongebruikt het land uitvoert. Doe dit uiteraard wel voordat je aan boord van je vliegtuig richting huis gaat. Op Taxrefunds.co.za kun je meer informatie vinden over de teruggave van belasting. De Zuid-Afrikaanse luchthavenbelasting zit bij de prijs van je vliegticket inbegrepen.

Fooien Zuid-Afrika

Anders dan in Nederland kan het in Zuid-Afrika vaker voorkomen dat er een fooi van je wordt verwacht. Behalve de vriendelijke ober in het restaurant, kun je de officiële (!) parkeerwachter ook een Rand fooi geven als deze behulpzaam is geweest. Bij benzinestations hoef je niet zelf te tanken en vaak wordt ook aangeboden de bandendruk, olie en het water te controleren. In zo'n geval is het ook gepast om een fooi te geven.

Ook huishoudelijk personeel van een hotel en de knipkunsten van de kapper worden over het algemeen beloond met een fooi van 10% van de rekening. Een kleine bijdrage aan het totaalbedrag toevoegen is dus heel normaal, terwijl het afdingen weer minder gebruikelijk is in de Zuid-Afrikaanse cultuur.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief