"Ik kan me mijn eerste optreden op dit podium nog goed herinneren. Ik was nerveus en voelde me ongemakkelijk het publiek bestond uit één persoon maar hij lachte."
Een rokerige atmosfeer heerst rondom een bescheiden podium. Hier gebeurt het elke vrijdagavond. Er staan wat tafeltjes met brandende kaarsen. Buiten op het balkon worden de laatste sigaretten opgerookt. Tien minuten voor aanvang van de show mag het publiek binnen komen. Vol verwachting neemt iedereen plaats.
Sinds het afschaffen van de apartheid in 1991 kan het weer: stand up comedy. De komedianten willen hun stem laten horen en zijn massaal in opkomst. Kleine barretjes en clubs in verschillende steden in Zuid-Afrika organiseren regelmatig komedieavonden. Vooral in Kaapstad is het een populaire bezigheid. Jaarlijks wordt daar ook een stand up comedy festival georganiseerd. Er komen dan deelnemers van over de hele wereld op bezoek.
De rassenverschillen en de enorme kloof tussen arm en rijk zorgen voor veel problemen binnen Zuid-Afrika. Deze onderwerpen worden graag gebruikt voor grappen. Door middel van een lach worden de moeilijke kwesties verlicht. Hier kun je met elkaar de andere kant van de geschiedenis en de actualiteit bekijken.
Stuart Tayler is een geliefd komediant in Zuid-Afrika. Hij treedt regelmatig op in verschillende clubs. 'De lach wordt in onze kringen ook wel het beste medicijn genoemd,' vertelt Taylor. 'Zo zie ik het ook het liefst.'
Er zijn weinig professionele komieken, maar het arsenaal aan amateurs in Zuid-Afrika is groot. Wanneer je een stand-up komedie avond bezoekt, valt de verscheidenheid op het podium op: zwarte, blanke en gekleurde artiesten.
Vooral de grappen over elkaars huidskleur en typische kenmerken van hun cultuur doen het goed. Waar we in Nederland niet gewend zijn om in rassenverschillen te denken, doen ze in Zuid-Afrika niet anders.
Jong, oud, blank, zwart, gekleurd, dik, dun, met of zonder studie; iedereen is welkom. De avonden worden de laatste jaren druk bezocht. De eerder genoemde verscheidenheid is ook binnen het publiek te zien. Ras zit bij ras. Hoe raar het ook klinkt, maar zelfs hier zitten de mensen niet door elkaar.
Nationaliteiten, huidskleur, redenen van bezoek; alles wordt uit de kast getrokken om de problematiek van het land te verlichten. Zelfs als Nederlander ben je een doelwit voor een grap.
Josia bezoekt elke week een stand-up komedie avond. 'Hoe meer diversiteit in het publiek hoe leuker ik de shows vind. Dit maakt deze avond juist interessant'.
De enige vraag is: Waar vind je deze wereld vol grappen in Kaapstad? Longstreet is de grote uitgaansstraat in het centrum van Kaapstad. "The place to be" wat betreft komedie. Overal liggen flyers en posters. Bars en clubs, staan één avond in de week in het teken van de lach.
Sifa bezoekt met zijn vrouw de stand-up komedie avond in de Zula bar om hun vijf jaar samenzijn te vieren. 'Het is een plek waar elkaars "eigenheid" wordt uitgesproken en waar om gelachen kan worden. Een goede manier om de dagelijkse problemen even te vergeten', aldus Sifa.
Stand-up komedie is heel toegankelijk. Voor gemiddeld 40R (4 euro) kan iedereen komen kijken. Zorg alleen wel dat je van de actualiteit op de hoogte bent. Deze komt zeker voorbij. Al met al een echte aanrader voor de lokale bewoner en de toerist.
Mede mogelijk gemaakt door: Lokaal Mondiaal (Beyond (Y)our World)