Tijdens onze stedentrip in Zuid-Afrika konden we de indrukwekkende township Soweto natuurlijk niet overslaan. Daarom ging Zuid-Afrika.nl op ontdekking door deze bijzondere wijk. En hier lees je wat we ervan vonden!
In tegenstelling tot de donkergrijze regenwolken die boven Johannesburg hangen, schijnt in Soweto volop de zon. Vol trots neemt Israel me in zijn busje mee naar de plek waar zijn roots liggen. Soweto - South Western Township - is de beroemdste townships van Zuid-Afrika. Deze broedplaats van politieke strijd is de kracht achter de zwarte stedelijke cultuur van het land.
Soweto is eigenlijk een samentrekking van 38 verschillende townships. In de jaren vijftig en zestig vond de enorme groei plaats, doordat de zwarte bevolking van Johannesburg door de Zuid-Afrikaanse apartheidsregering de stad uit werd gedreven. Zij bouwden een nieuw leven op in de zuidwestelijke townships.
Een symbool van leven
Bij twee kleurrijke torens die tussen de sober ogende krottenwijken uitsteken, brengt Isreal zijn busje tot stilstand. De Orlando Towers vormen het belangrijkste herkenningspunt van Soweto. De schilderingen op de torens duiden volgens Isreal op het leven in de township. 'In het midden zien we oud-president Mandela met om hem heen spelende kinderen, zangeres Yvonne Chaka en het voetbalstadion. Het symboliseert optimisme en creativiteit.'
Tegelijkertijd zijn de voormalige koeltorens littekens uit de apartheidstrijd. In de jaren vijftig zijn ze midden in het leefgebied van de zwarte bevolking gebouwd om de blanken van elektriciteit te voorzien. Hierdoor had Soweto zelf tot 1969 geen stroom.
Duizenden gezichten
Om duidelijk te maken dat Soweto een plek vol contrasten is, neemt Israel me mee naar Diepkloof. Kleurrijke huizen met nette oprijlanen staan hier op een steenworp afstand van vervallen golfplaten hutjes en sociaaleconomische RPD-huizen. Arm en rijk leven letterlijk naast elkaar en dat is volgens Israel de kracht van Soweto. 'Mensen leven hier samen. In tegenstelling tot Johannesburg waar iedereen zich verschuilt achter grote muren, kent in Soweto iedereen zijn buurman.'
Het zonnige Kliptown
Deze warme cultuur is pas echt voelbaar als we in Kliptown aankomen. Dit is de oudste wijk in Soweto, waar hard gevochten is voor gelijke rechten. Hier werd op 26 juni 1955 het Freedom Charter officieel goedgekeurd, waarin gepleit werd voor vrijheid en gelijkheid voor alle Zuid-Afrikanen. De samenkomst werd echter onderbroken door de politie die de opstellers, waaronder Nelson Mandela, verdacht van hoogverraad. Inmiddels zijn veel van de eisen uit het Freedom Charter opgenomen in de Zuid-Afrikaanse grondwet.
Een vriend van Israel, die woonachtig is in Kliptown, neemt me mee op sleeptouw. Direct nadat we het spoor oversteken waarachter de shanty town ligt, komt de 'happy-vibe' me tegemoet. Dit zou je niet verwachten in een op het eerste gezicht armoedige wijk met golfplaten huizen zonder elektriciteit of stromend water. Maar niets is minder waar. De bewoners zijn erg hartelijk. 'We willen de westerse samenleving heel graag laten zien hoe we leven, en we willen ze kennis laten maken met onze community.'
En dat is precies wat er gebeurt. Iedereen groet me vriendelijk en sommigen beginnen een gesprek. Anderen bieden hun zelfgebouwde bier aan. Ik kijk mee in een openluchtkeuken waar geitenkoppen worden gebraden en krijg een rondleiding door een van de hutten. Kinderen rennen op me af en roepen: 'shoot me, shoot me.' Dan poseren ze voor mijn camera.
Mijn hart is gestolen. Het is een manier van leven die wij westerlingen nauwelijks meemaken. Ondertussen schijnt de zon in Soweto nog altijd volop, ondanks de zichtbare sporen die de strijd tegen Apartheid hier heeft achtergelaten.
Zuid-Afrika.nl maakte deze stedentrip in samenwerking met South African Tourism. Klink hier voor hun online platform.
Soweto zelf ontdekken?
MoAfrika Tours nam Zuid-Afrika.nl mee op een onvergetelijke dag door Soweto. Ze organiseren verschillende tochten door heel het land.