Nijlpaarden op bestelling

Nijlpaarden op bestelling

door Ingrid Verhagen

In het wildreservaat Gondwana vieren twee Nederlandse bewoners en de eigenaren van het wildpark feest. Na vijf maanden wachten, arriveren twee nijlpaarden. Op bestelling.

Arnie en haar man Rein kochten eind 2009 een vakantiehuis in Gondwana, Zuid-Afrika. Nadat ze het hadden ingericht, vonden ze dat de dam in hun 'achtertuin' iets miste.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Als ik vraag hoe een dergelijk idee tot stand komt, vertelt Arnie: 'Rein en ik waren na onze eerste vakantie in 1997 helemaal verkocht aan Zuid-Afrika. Met name de nijlpaarden, die we destijds in Kruger Park zagen, hebben onze harten gestolen. We vonden het jammer dat ze niet in Gondwana waren, en omdat we zoveel van deze omgeving houden, hebben we met de eigenaar gekeken naar de mogelijkheden.'

'Na maanden zoeken naar een geschikt nijlpaarden-echtpaar, zijn de dieren eind 2010 vrijgelaten in het park. Ze lagen dus niet bij de Albert Heijn in het schap,' grapt Arnie.

'De vergunning is een lang proces geweest. De overheid is zeer betrokken bij de verandering van leefomgeving voor alle diersoorten. Zij bezoeken het park, spreken met de eigenaren en verstrekken de vergunning. Tenminste, als het park aan alle eisen voldoet.'

Nijlpaarden zijn gevaarlijke dieren. Ze zien er met hun kleine oortjes en korte poten schattig uit. Toch eisen ze, naast de malariamug, de meeste menselijke slachtoffers op. Als ze zich in het nauw gedreven of bedreigd voelen, worden ze erg agressief.

Met een snelheid van 30 kilometer per uur en zo'n slordige 2500 tot 3200 kilogram aan gewicht, kunnen ze in de aanval gaan. De enorme bek met scherpe tanden klapt met een hoge snelheid dicht, waardoor verweer bijna onmogelijk wordt.

Ook zijn er meldingen van slachtoffers die tijdens een boottocht aangevallen werden door een nijlpaardengroep. Op een afstand kijken naar de beesten is een veilige manier om te genieten van hun prachtige geluiden en bewegingen.

'De vrijlating van het stel was spectaculair,' gaat Arnie verder. 'We wilden er uiteraard bij zijn als kersverse adoptieouders. Allesverliep volgens plan en uiteraard hebben we het gevierd met het openen van een fles champagne. Sindsdien zien we ze allebei regelmatig in het park. We zijn dan best een beetje trots.'

Gondwana bevindt zich op 25 minuten rijden van Mosselbaai, een befaamde plaats aan de tuinroute. Op slechts vier uur rijden van Kaapstad, is het een bezoek zeker waard. Het reservaat beslaat 11.000 hectare grond, voornamelijk fijnbos.

De hotelfaciliteiten zijn geïnspireerd door de Khoi San, genaamd Kwena Huts. Deze traditionele Afrikaanse hutten maken het Afrika avontuur compleet. Met een glazen koepel in de nok van de hut, kun je 's nachts de sterrenhemel bewonderen. De 5-sterren slaapkamers zijn inclusief te reserveren, maar het park biedt meerdere (goedkopere) opties voor verblijf.

Arnie vertelt tot slot: 'Het mooie van Gondwana is dat het een Big Five Wildreservaat is. De olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels en luipaarden kom je veelvuldig tegen. Naast een ritje met de auto kun je onder begeleiding ook deelnemen aan een safaritocht te paard. Zo begint over het algemeen mijn zondagochtend.'

Je kunt Gondwana Game Reserve het gehele jaar door bezoeken, aangezien het een malaria-vrij gebied is.

Big Five weetje:
De Big Five zijn niet de grootste wilde dieren, zoals vaak gedacht. De Big Five is door jagers zo genoemd aangezien deze vijf wilde dieren, te voet, het moeilijkst te jagen zijn. Met name het gevaar dat de jager loopt tijdens de jacht, draagt bij aan de benaming.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner