Je denkt voor je vertrek naar Zuid-Afrika aan je onbezorgde strandvakantie, avontuurlijke rondreis of misschien wel aan een familiebezoek! Voor je vertrek moet je je echter realiseren dat je niet naar het meest veilige land ter wereld afreist. Heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen enige voorzichtigheid geboden! Dit geldt met name voor stedelijke binnenwijken en townships.
Eerder een enorme problematiek dan een groot gevaar voor jou als toerist is het AIDS-virus dat ook Zuid-Afrika in z'n greep heeft en jaarlijks vele slachtoffers eist. De Zuid-Afrikaanse natuur is prachtig, maar wees bedachtzaam op verscholen gevaren tussen de weelderige fauna of ander natuurgeweld.
Criminaliteit
Criminaliteit komt voor in iedere grote stad. Neem dus ook wanneer je bijvoorbeeld in metropool Kaapstad ben op z'n minst de voorzorgsmaatregelen die je normaal ook zou doen; laat geen waardevolle spullen achter in je auto of loop niet over straat met grote sommen geld. Veel huizen zijn voorzien van tralies, een hoog hek of een blaffende viervoeter die kwaadwillende personen op een afstandje moeten houden.
Wees extra waakzaam wanneer de avond valt en je door verlaten delen van de stad rijdt met je auto. Als het rustig is hoef je niet voor rood licht te stoppen, omdat er geregeld overvallen plaatsvinden. Houd altijd je deur op slot! Met name in de townships, de arme buurten aan de rand van de stad, komt relatief gezien veel criminaliteit voor. Dit aantal loopt in het weekend op als er op sommige plaatsen drank en drugs in het spel zijn. Vermijd deze plaatsen als je alleen bent en probeer de townships vooral 's nachts te ontlopen.
In de rijkere buurten komen geregeld auto-inbraken of andere vormen van diefstal voor. Probeer als het mogelijk is een bewaakte parkeergarage te gebruiken. Wanneer je de auto afsluit kun je het handschoenenkastje open laten, zodat je laat zien dat er niks waardevols in je auto ligt. Het is ook niet aan te raden om in de binnenstad lifters mee te nemen. Zelf liften is al helemaal geen goed idee!
Geweld is meestal niet specifiek op toeristen gericht, maar probeer toch niet al teveel te pronken met je camera of andere dure spullen. Zuid-Afrika telt iets meer dan 130.000 politiemensen die een oogje in het zeil houden..
Aids
Zoals bekend heeft Afrika een zeer hoog aantal Aids patiënten of mensen die besmet zijn met HIV, zo ook in de punt van het continent Afrika. Het virus zorgt voor een gemiddelde van duizend sterfgevallen per dag. Aids is dus een enorm probleem. Er zijn in het land meer medicijnen nodig en omdat voorkomen beter dan genezen is; ook meer voorlichting. Het beleid ten aanzien van Aids krijgt vanuit het buitenland veel kritiek.
Gevaar uit de natuur
Gooi tijdens de droge wintermaanden nooit een brandende sigaret weg en probeer geen zelfgemaakt kampvuurtje te maken, hoe gezellig dat ook kan zijn. In Zuid-Afrika komen hierdoor namelijk geregeld bosbranden voor. Wees extra bedachtzaam wanneer je verbodsbordjes tegenkomt die een verbod op het stoken van een vuurtje aangeven.
Wat betreft warmtebronnen is een goede bescherming tegen de zon, door middel van zonnebrandcrème of een petje, ook geen overbodige luxe. Zorg ook dat er altijd iemand weet waar je bent als je op avontuur gaat. Plotseling optrekkende mist kan je geplande wandelroute aardig verstoren.
Alarmnummers Zuid-Afrika
Vliegende Politie
Tel: 10111
Brandweer
Kaapstad: 107 (vaste telefoon) of 021-4807700 (mobiele telefoon)
Johannesburg: 011 - 6242800
Durban: 031 - 3610000
Pretoria: 012 - 3232781