Weer tijdens WK Voetbal 2010

Weer tijdens WK Voetbal 2010

door Getaway Travel

Veel voetbalfans zullen zich niet realiseren dat het tijdens het WK Voetbal 2010 wel eens pittig koud kan worden. Het is dan immers winter in Zuid-Afrika. Het zonnetje mag in juni en juli dan wel schijnen in de meeste speelsteden, vooral 's ochtends en 's avond kan het kwik akelig dichtbij of zelfs onder het vriespunt dalen. Vooral tijdens avondwedstrijden geldt dus: winterjas mee en muts op!

Winter

De winter valt in Zuid-Afrika in juni en juli. De seizoenen lopen precies tegenovergesteld aan die in Nederland, doordat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 206 reizen naar Zuid-Afrika

Juni Juli Juni Juli
Gauteng Johannesburg Max* 17 18

Mpumalanga

Nelspruit Max 20 20
& Pretoria Min 4 4 Min 7 7
Oostkaap Port Elizabeth Max 23 20

Limpopo

Polokwane Max 22 22
Min 8 8 Min 6 6
Vrijstaat Bloemfontein Max 16 16 North West Rusternburg Max 21 21
Min 2 2 Min 3 3
KZN Durban Max 22 22 Westkaap Kaapstad Max 19 18
Min 7 7 Min 7 6

*Temperaturen in graden Celcius

Hoe de winter precies uitpakt, verschilt per speelstad. Deze steden liggen zo ver uit elkaar dat een algemeen geldende weersvoorspelling niet is te geven. Er zijn grofweg vier zones: het noord(oost)en, de oostelijke kust, de binnenlanden en de Kaap.

Het noorden en noordoosten

De speelsteden Polokane en Nelspruit zijn wat het weer betreft waarschijnlijk de fijnste plaatsen tijdens het WK Voetbal 2010.

Polokwane ligt op de Steenbokskeerkring en kent ook in de winter dus relatief hoge temperaturen. Hoe noordelijke, hoe dichter bij de evenaar geldt in Zuid-Afrika.

Nelspruit ligt zuidelijker, maar ook lager, in het zogenaamde lowveld. Dit is een gebied in het oosten van Zuid-Afrika langs de uitlopers van de Drakensbergen. In het laaggelegen lowveld is de temperatuur het hele jaar een stuk hoger dan bovenop de bergplateaus van het highveld. Met elke duizend meter die je stijgt, daalt de luchttemperatuur immers zeven graden.

In zowel Polokwane als Nelspruit geldt dat de winter prettiger is dan de zomer. Rond de jaarwisseling is het heet en vochtig in deze steden. Het weer is dan drukkend warm met temperaturen boven de dertig graden en met veel regen en onweersbuien.

In de winter, en dus ook tijdens het WK Voetbal 2010, ligt de temperatuur in Nelspruit en Polokwane juist heerlijk rond een graadje of 23 en schijnt de zon bijna elke dag.

Oostelijke kust

De kust van Kwazulu-Natal heeft bijna het hele jaar door lekker zomerweer. Ook in de maanden juni en juli van het WK Voetbal 2010 zal het in Durban waarschijnlijk heerlijk toeven zijn, met een graadje of twintig en vrij veel zon.

Dit neemt niet weg dat de kans op strandweer wel veel kleiner is dan in de lange zomerperiode tussen oktober en april. Vooral 's middags trekt een wolkendek in juni en juli de lucht boven Durban vaak dicht.

Toch behoort een sporadische duik in zee wel degelijk tot de mogelijkheden. Het water van de Indische Oceaan voor de kust bij Durban is ook in de winter lekker lauw. En met 300 dagen zon per jaar is het zeker niet uitgesloten dat er tijdens het WK Voetbal 2010 een paar mooie dagen tussen zitten.

De binnenlanden: het highveld en de Free State

Het koudst wordt het 's winters doorgaans in de binnenlanden. In Johannesburg, Bloemfontein en Rustenburg kan het 's nachts zelfs vriezen tijdens het WK Voetbal 2010. Ook in Pretoria zal het kwik ongetwijfeld een paar keer het nulpunt naderen.

Voor al deze steden geldt dat ze relatief hoog liggen. Johannesburg is bijvoorbeeld gebouwd op 1700 meter hoogte. De zon is er dus sterk, maar de temperatuur is lager dan in gebieden op zeeniveau.

Daar komt bij dat het binnenland van Zuid-Afrika naar een woestijnklimaat neigt. De Karoo en de Free State, het hart van het land, zijn grotendeels droge, kale gebieden.

In een dergelijk (half)woestijnachtig gebied zijn temperatuurverschillen vaak groot. In de zomer loopt het kwik overdag met gemak op tot over de veertig graden. In de winter kan het 's nachts echter gemakkelijk vriezen.

Bovendien voelt de kou in Zuid-Afrika anders aan dan in Nederland. Ze is bijtender. De gure wind gaat door merg en been. De lucht is er veel droger dan in Nederland. Bovendien is het temperatuurverschil met overdag extremer.

De Kaap

Het klimaat in de Kaap verschilt van dat in de rest van Zuid-Afrika. Waar het in de grootste delen van het land vooral regent in de warme zomers, vaak via heftige onweersbuien, komen regen en kou in Kaapstad samen in de winter.

Voordeel is dat het in Kaapstad nooit zo koud wordt als bijvoorbeeld in Johannesburg. In de Kaap blijft het kwik ook in winternachten meestal wel steken op een graadje of tien. Maar waar de zomers in Kaapstad zich kenmerken door warm zonnig weer, zijn de winters druilerig, een beetje zoals de Nederlandse herfst.

Kaapstad valt in de winter dan ook wat stil. In de zomer is de stad een bruisende metropool vol uitgelaten toeristen. In de winter is Kaapstad grauw en hult de Tafelberg zich frequent in een dikke, grijze wolk.

Het staat dus wel vast dat de stad het WK Voetbal 2010 komende winter goed kan gebruiken om wat op te fleuren.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief