Weinig speelsteden in de historie van het WK Voetbal kunnen wedijveren met de ligging van Kaapstad. Alleen Rio de Janeiro mag zich in dat opzicht misschien meten aan de stad in Kaap de Goede Hoop. De dramatiek van de duizend meter hoge, platte Tafelberg, die uit het niets achter de wolkenkrabbers oprijst, is groot.
Bo-Kaap
Het futuristische Greenpoint stadion ligt tegen de oevers van de Atlantische Oceaan. De heuvel Signal Hill schermt Greenpoint in het westen af van het stadscentrum.
Dat centrum van Kaapstad, in de kom van de gekromde Tafelberg, is compact. Het bulkt van de fijne bars en restaurantjes in koloniale en moderne panden. Naast de wat grauwe wolkenkrabbers zie je er ook heel wat staaltjes prachtige historische architectuur.
Bo-Kaap is waarschijnlijk de meest gefotografeerde wijk van de stad. Tegen de oostelijke helling van Signal Hill lopen schattige klinkerstraatjes steil omhoog. Aan weerszijden staan oogverblindende huisjes in groen, roze, geel en oranje.
De voorouders van de meeste inwoners in Bo-Kaap kwamen ooit als gastarbeider uit Maleisië naar de Kaap. Bo-kaap is daardoor een overwegend islamitische wijk. Je wordt er 's ochtends gewekt door de muezzin.
Druilerig weer
Via Long Street, het uitgaanscentrum en backpackerswalhalla, loop je van Bo-kaap naar de Company Gardens. Dit park, evenwijdig aan het parlementsgebouw, is verkoelend in de snikhete zomers, maar druilerig in de winter van het WK Voetbal 2010. De grijze eekhoorns, die in de zomer brutaal het eten uit je handen grissen, houden zich schuil voor de regen.
Tijdens het WK Voetbal 2010 zal Kaapstad helaas niet het strandparadijs zijn dat je kent uit de vakantiefolder. Erg koud wordt het er nooit, maar in juni en juli zal het er wel regenachtig zijn. De Tafelberg zal zich vaak hullen in een grijze wolk. De stranden liggen er verlaten bij.
Nelson Mandela
De Company Gardens liggen op de plek waar de Nederlandse stichter van Kaapstad, Jan van Riebeeck, in 1652 zijn moestuin begon om zijn onderdanen te voeden. Ook startte hij een steenworp noordelijker de bouw van Fort de Goede Hoop. Dit verdedigingswerk staat er nog steeds. Schuin tegenover het neoklassieke oud-stadhuis.
De toren van dit voormalige gemeentehuis is een kleine replica van de Big Ben in Londen. De Engelsen bouwden het nadat ze in de achttiende eeuw de macht in de Kaap hadden overgenomen van de Nederlanders.
Vanaf het balkon van dit vroegere stadhuis sprak Nelson Mandela ruim 100.000 dolgelukkige Zuid-Afrikanen toe na zijn vrijlating in 1990. Mandela had 27 jaar lang vastgezeten wegens zijn verzet tegen het racistische apartheidsregime. Vier jaar later zou hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika worden.
District Six
De vreselijke geschiedenis van apartheid komt in Kaapstad nog het best naar voren in het District Six Museum achter het oud-stadhuis, om de hoek bij de boom waar de Nederlanders in de zeventiende eeuw hun slaven verhandelden.
District Six was tot 1966 een wijk waar alle huidskleuren en religies door elkaar leefden. Ze was beroemd om haar jazzscène. Maar in 1966 besloot apartheidsminister P.W. Botha dat District Six een blanke wijk moest zijn. In de vijftien jaar daarop liet hij 60.000 niet-blanke inwoners deporteren naar de townships achter de Tafelberg. Huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Het museum vertelt de persoonlijke drama's die kleven aan deze wrede en zinloze volksverhuizing.
Voetbal kijken
Maar tijdens het WK Voetbal 2010 zal het centrum van Kaapstad vooral in het teken staan van voetbal. Zoek je een plek om wedstrijden van het Nederlands elftal te bekijken, dan vind je genoeg bars in Long Street of hostels waar ze op het balkon een groot scherm hebben geïnstalleerd.
En ook op het toeristische Waterfront zullen schermen verrijzen. Omdat dit havengebied zo dicht bij het Greenpoint stadion ligt, zal het hier tijdens het WK Voetbal 2010 een bedrijvigheid van jewelste zijn.
En geef toe, wat is er nu mooier dan het Nederlands elftal op televisie zien spelen in een prachtig gerenoveerd Kaaphollands huisje op de plek waar onze voorouders ruim 350 jaar geleden als eerste Europeanen aan land gingen.