Rustenburg zal niet de speelstad van het WK Voetbal 2010 zijn die het meest tot de verbeelding spreekt. Velen zullen zelfs nog nooit van de plaats hebben gehoord. Een echte mijnstad is het. De snelst groeiende stad van Zuid-Afrika ook, waarvan de bevolking de afgelopen tien jaar bijna verdubbelde tot meer dan een half miljoen inwoners. Maar wel ook een stad met een mooi stadion en met zowel het Zuid-Afrikaanse vakantieparadijs bij uitstek als één van 's lands mooiste wildparken om de hoek.
Sun City
Een halfuurtje rijden is het vanuit Rustenburg naar Sun City. Of andersom natuurlijk. Want de meeste voetbalfans zullen vanuit hun hotel in het 'Las Vegas van Zuid-Afrika' naar het stadion net buiten Rustenburg rijden. Het stadion dat op het land van de Bafokeng bevolking staat.
Sun City is glamour en toerisme. Het is de stad van casino's, dure clubs en hotels. Het is een fata morgana in de halfwoestijn van de Zuid-Afrikaanse North West Provence. Het echte Afrika zie je er niet. Maar de hotels zijn comfortabel en het aantal kamers is er aanzienlijk groter dan in Rustenburg zelf.
Royal Bafokeng en diamant
Het voetbalstadion waarin voetbalclub Platinum Stars thuiswedstrijden afwerkt, is onderdeel van de bouwwoede van de Bafokeng. Wegen, sportcomplexen, scholen en bibliotheken schieten als paddenstoelen uit de grond in het gebied dat 44 boerderijen met een totale oppervlakte van 70.000 hectare omvat.
Het ongeveer 310.000 zielen tellende Bafokeng volk voerde eind jaren negentig een aantal verbeten rechtszaken tegen grote mijnbedrijven in de omgeving van Rustenburg. Ze stelden dat die mijnen op land stonden dat hen op basis van de geschiedenis toekwam. Het was hen afgepakt tijdens de herverdeling van land onder het racistische Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Nu dat regime was gevallen kwam het land hen weer toe.
De rechtszaken resulteerden erin dat de Bafokeng een aandeel in de diamantmijnen kregen van 22 procent. En dat is veel geld. In het gebied tussen natuurpark Pilanesberg en de plaats Brits staan de twee grootste diamantmijnen ter wereld. De mijnen in dit zogenaamde Merensky Reef gebied zijn samen goed voor zeventig procent van de gehele diamantproductie in de wereld.
Miljoenen euros stromen daardoor jaarlijks de kas in van de Bafokeng koning die in het politieke stelsel van Zuid-Afrika een vrij grote mate van autonomie heeft.
Het geld steken de Bafokeng zo veel mogelijk in de duurzame ontwikkeling van hun regio. Het Royal Bafokeng Sports Palace, zoals het sportcomplex anno voetbalstadion heet, is zo'n investering.
Pilanesberg
Aan het einde van de Merensky Reef begint het op drie na grootste wildpark van Zuid-Afrika. Pilanesberg leent zich fantastisch voor een snelle safari tussen de wedstrijden door. Het is een zeer toegankelijk park met goede wegen, waarvoor je geen 4x4-terreinwagen nodig hebt.
Wild spotten gaat bovendien gemakkelijker in de droge wintermaanden van Zuid-Afrika dan in de zomer. De bomen en struiken hebben in de winter minder blad dan in de natte maanden rond de jaarwisseling. Daardoor blijven er voor de dieren minder plekken over om zich te verschuilen. Bovendien slinkt het aantal drinkplaatsen drastisch in de droogteperiode. De dieren hopen zich dus op bij de handvol plekken waar nog wel water te vinden is.
Je kunt Pilanesberg gewoon inrijden met je eigen auto. Olifanten, giraffen, zebra's en antilopen kun je bijna niet missen. En met een beetje geluk spot je ook nog zomaar een leeuw langs de kant van de weg of een luipaard in een boom.
Paul Kruger
Rustenberg is ook een historisch belangrijke plek. Vooral voor het blanke deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Niet alleen kocht Afrikaner leider Paul Kruger er in 1863 zijn boerderij Boekenhoutfontein, die nu een aan hem gewijd museum is, ook was het gebied een belangrijk slagveld tijdens de Boerenoorlogen tussen de Engelsen en de Afrikaner boeren. Geïnteresseerden kunnen een thematocht maken langs alle plekken waar de legendarische veldslagen werden uitgevochten.
Al het vechten mocht voor de Afrikaners overigens niet baten. De Afrikaner boeren wonnen de eerste Boerenoorlog nog wel. Maar in de tweede werden zij definitief verslagen en lijfden de Engelsen hun provincies Transvaal en Oranje Vrijstaat in bij de Unie van Zuid-Afrika.
Rustenburg
Rustenburg moet het als speelstad dus echt hebben van zijn omgeving. De stad is op zichzelf geen aanrader en is 's nachts gevaarlijk bovendien. Vier de overwinning liever in Sun City of anders in de speciale wijken die hiervoor in Rustenburg zijn ingericht.