Ellis Park Stadion, WK voetbal 2010

Ellis Park Stadion, WK voetbal 2010

door Getaway Travel

Van een afstandje zie je achter het Ellis Park Stadion de skyline van downtown Johannesburg oprijzen. Het is een imposant gezicht. De grauwe wolkenkrabbers van gevaarlijke wijken als Hillbrow en Jeppestown zijn dichtbij. Wijken waar je normaal zonder begeleiding liever niet rondloopt.

Orlando Pirates

Maar als er in Ellis Park een sportwedstrijd is, zoals tijdens het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika, dan is er beveiliging. Dan lijken de vervallen wijken in de grootste stad van het land plotseling een beetje van hun vroegere charme terug te winnen. Drugsdealers zijn verdreven uit de straten. Agenten leiden de stroom van 62.000 supporters naar de ingangen van het opgeknapte stadion. Zoals tijdens de finale van de Confederations Cup tussen Brazilië en de Verenigde Staten op 28 juni 2009.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 199 reizen naar Zuid-Afrika

De bouw van het Ellis Park Stadion startte in 1928. Het sportcomplex zou decennia lang uitsluitend het toneel vormen voor rugbywedstrijden. Het werd vernoemd naar J.D. Ellis, de burgemeester van Johannesburg die ooit toestemming gaf voor de bouw.

In 1982 werd het stadion volledig herbouwd. Na de afschaffing van apartheid acht jaar later zou het Ellis Park bovendien ook eindelijk een voetbalstadion worden. Tegenwoordig is het niet alleen meer de thuishaven van rugbyclub Xerox Lions, maar ook van de immens populaire voetbalclub Orlando Pirates uit Soweto.

Wereldkampioen Rugby 1995

Het Ellis Park Stadion heeft een speciale plek in de harten van nagenoeg alle Zuid-Afrikanen. In 1995 streden de Springboks, het nationale rugbyelftal van Zuid-Afrika, er in de finale van het WK Rugby tegen Nieuw-Zeeland. De Springboks wonnen de heroïsche wedstrijd voor eigen publiek en werd wereldkampioen.

Het was slechts een jaar na de eerste democratische verkiezingen in het land. Het racistische systeem van apartheid was pas net afgeschaft. En daar stond het rugbyteam, het pronkstuk van blank Zuid-Afrika, met de wereldtitel. Men verwachtte een feest waaraan slechts de helft van het land zou deelnemen.

Maar niets bleek minder waar. De beladen geschiedenis deerde zwarte Zuid-Afrika heel even niet. Elke bevolkingsgroep vierde de overwinning even uitbundig, ongeacht huidskleur.

Het kampioenschap werd het feest van Zuid-Afrikaanse verbroedering. Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, symboliseerde dat. Hij reikte de bokaal na afloop van de finale uit in het shirt van de Springboks.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner