Interview met Saskia: Vanaf 2020 zijn alle reizen van Better Places plasticvrij

Interview met Saskia: Vanaf 2020 zijn alle reizen van Better Places plasticvrij

door Getaway Travel

Reizigers stuiten vaak op hetzelfde probleem: het kraanwater in de meeste verre landen is niet drinkbaar. Gemiddeld koop je tijdens je reis daarom twee plastic waterflessen per dag. Dat komt neer op zo’n veertig flessen tijdens een rondreis van drie weken. Omdat er in veel landen geen goed systeem is om afval te verwerken, komt een groot deel van die flessen terecht in de natuur of de oceaan.

Om deze enorme vervuiling tegen te gaan, is reisplatform Better Places een campagne tegen het gebruik van plastic waterflessen gestart. De reisorganisatie streeft ernaar dat al hun reizigers vanaf 2020 geen plastic flessen meer gebruiken tijdens hun reis. Wij waren benieuwd hoe de reisorganisatie dit aanpakt en spraken Saskia Griep, het brein achter Better Places en het project Plasticvrij op reis.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 199 reizen naar Zuid-Afrika

Saskia zit al lang in de reiswereld. Ze studeerde antropologie en reisde af naar Colombia waar ze haar scriptie over straatkinderen schreef. Na gewerkt te hebben bij Unicef en later bij Sawadee reizen, richtte ze Better Places op, een reisorganisatie waarmee ze de positieve effecten van reizen zo groot mogelijk wil maken en de negatieve impact wil beperken.

Wat is het moment geweest waarop je dacht: nu moet ik iets gaan doen aan het gebruik van plastic onder reizigers?

Ik ben er al een tijd mee bezig. Ik reis al heel erg lang en zag dat plastic afval op veel bestemmingen een steeds groter probleem vormt. Vijftien jaar geleden reisde ik bijvoorbeeld voor het eerst naar Nepal. Onlangs ging ik terug en was ik geshockeerd. Wat een zooi en wat een plastic!

Er zijn heel veel mensen die zeggen: ‘dat komt door de locals, want zij gooien al dat plastic afval op straat’. Natuurlijk is het zo dat het afval in veel landen niet wordt ingezameld. Als het afval in Nederland niet zou worden ingezameld zou het hier ook een puinhoop zijn! Maar het valt me op dat het afval dat er ligt en vaak bestaat uit plastic waterflessen. En toeristen drinken uit plastic flesjes. De locals meestal niet.

Ik ben ervan overtuigd dat je als reisorganisatie verantwoordelijkheid draagt voor dit soort afval, en dat je daar iets tegen kan doen. In sommige landen kom je namelijk veel minder afval tegen. Costa Rica is een goed voorbeeld. Daar kan je in bijna alle hotels je waterfles bijvullen uit grote hervulbare watertanks, zodat je geen plastic flesjes hoeft te kopen.

Het klinkt simpel. Je geeft reizigers een dopper en zorgt ervoor dat de betrokken hotels beschikken over een watertank. Waarom is Plasticvrij op reis een langetermijnproject?

Was het maar zo simpel. Sommige hotels zijn er gewoon helemaal niet mee bezig. Ze zeggen: ‘onze gasten willen plastic flesjes en zo hebben we het altijd al gedaan, dus dat gaan we niet veranderen’. Verder hebben ze het vaak over de zogenaamde extra kosten… Mensen houden gewoon niet van verandering. 

Je moet laten zien dat iets werkt. En je hebt reizigers nodig die naar watertanks vragen. Wij verzoeken onze reizigers om in de hotels te vragen waar ze hun waterfles kunnen bijvullen, in de hoop dat de hotels op een gegeven moment klaar zijn met die klagende gasten en een watertank neerzetten.

Daarnaast krijgen onze reizigers sinds 2016 een Dopper mee op reis. Sinds dit jaar stimuleren we onze reizigers ook om een waterfilter te kopen, maar dat vindt men vaak nog ingewikkeld. Daarom hebben we een aantal bloggers en influencers gevraagd om met een waterfilter op reis te gaan en over hun ervaringen te schrijven. Op die manier hopen we te laten zien hoe makkelijk het gebruik van filters eigenlijk is.

Zijn waterfilters veilig?

Het ligt eraan welke je koopt. Ik heb er inmiddels veel onderzoek naar gedaan! In sommige landen, waar het water al gechloreerd is, kan je heel goed met een LifeStraw Go stage filter terecht. Door het koolstoffilter in de LifeStraw gaat de chloorsmaak eraf en heb je prima water.

Maar in andere landen zoals India, waar de waterkwaliteit echt heel slecht is, heb je een krachtiger filter nodig. We werken nu net met de Grayl en dat is een heel professioneel filter dat alle virussen en bacteriën eruit haalt. 

Nu heeft niet iedereen zin om daar tijdens hun vakantie mee bezig te zijn. Een filter kost ook wat. Aan de andere kant haal je de kosten er heel snel uit, want de plastic flesjes die je elke dag koopt zijn ook niet gratis. Dus het is wel een lange termijn plan, maar we zijn er serieus mee bezig.

Hoe willen jullie er zeker van zijn dat reizigers geen waterflessen meer aanschaffen? Gaan jullie dit monitoren?

Nee, dat willen we niet. Ons idee is meer: als je vanaf 2020 bij ons een reis boekt, dan hoef je geen waterflessen meer te kopen. Maar we kunnen natuurlijk niet voorkomen dat mensen dat doen. En we gaan ook zeker geen boetes uitdelen. We willen niet belerend zijn, het moet leuk blijven! We willen gewoon de mogelijkheid geven. 

Het is een prachtig initiatief. Maar zoals je al eerder al zei: in derdewereldlanden wordt het afval vaak niet ingezameld. Locals kunnen er nergens mee naartoe en dumpen het afval geregeld op straat of in de zee. Hoe gaan jullie hier ter plekke mee om?

Er is onvoldoende bewustzijn over hoe lang het plastic blijft liggen en hoe lang het duurt voordat het is afgebroken. Maar we hebben wel de tijd mee. Er is veel aandacht voor plastic afval en dat helpt. Steeds meer mensen beginnen zich bewust te worden van het probleem en ik zie steeds vaker initiatieven – ook lokale initiatieven – die zich daarmee bezighouden.

Leuk is dat we samen met MVO Nederland, een organisatie die aan duurzaamheid werkt, verschillende bedrijven en andere touroperators een initiatief zijn gestart op Bali. Dit jaar zijn een aantal reisorganisaties naar Bali gegaan om samen met lokale organisaties te kijken wat we aan plastic vervuiling kunnen doen. Daar is best veel uitgekomen. En je maakt de beweging groter, door met meerdere organisaties samen te werken.

Ook hebben verschillende Nederlandse reisorganisaties, waaronder Better Places, een donatie gedaan voor de ontwikkeling van een app. Met de app Refill My Bottle kun je in Indonesie zien op welke plaatsen je je waterfles bij kunt vullen.   

Heb je een tip voor reizigers die duurzamer willen reizen, maar niet weten waar ze moeten beginnen?

Mijn allerbeste tip, en iets wat heel weinig mensen weten, is: kies voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met een tussenstop. Dat scheelt heel erg veel CO2-uitstoot, omdat juist het landen en opstijgen zorgt voor veel extra CO2 uitstoot.. Dus als je een vlucht gaat boeken, kijk dan niet naar een ticket met de laagste prijs, waarbij je bijvoorbeeld drie keer moet overstappen voordat je in Colombia bent, maar kies een directe vlucht.

Een direct vlucht is ook nog eens comfortabeler. En uiteindelijk goedkoper. Want als je twintig uur onderweg bent, ga je op de vliegvelden je geld uitgeven en voor je het weet ben je net zo duur uit als met een directe vlucht. 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner