Politiek in Zuid-Afrika

Politiek in Zuid-Afrika

door Getaway Travel

Zuid-Afrika is een federale republiek met aan het hoofd president Kgalema Motlanthe. Hij volgde Thabo Mbeki op die van 1999 tot 2008 aan de macht was. Voor Mbeki werd het land bestuurd door Nobelprijs winnaar Nelson Mandela. Hij stond vanaf 1994 aan het roer. In dat jaar veranderde er veel in de binnenlandse en buitenlandse politiek van Zuid-Afrika. De relatie met andere landen verbeterde en Zuid-Afrika werd lid van de Verenigde Naties.

Zuid-Afrika kent een centrale regering. Naast de regering, kent elke provincie in het land een premier en een raad van bestuur. Deze bestaat uit 10 personen. De ministeries bevinden zich in de hoofdstad Pretoria. De wetgevende macht bevindt zich in Kaapstad, omdat daar het parlement is gevestigd. In Bloemfontein zetelt de rechterlijke macht.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 205 reizen naar Zuid-Afrika

Iedere vijf jaar wordt er een president gekozen. Dit gebeurt door het National Assembly wat eigenlijk de Tweede Kamer van Zuid-Afrika is. Het National Assembly vertegenwoordigt dus de stem van het Zuid-Afrikaanse volk. Voordat Thabo Mbeki aan de macht kwam was hij de vice-president van het land. Tegenwoordig is dit Jacob Zuma.

Iedereen stemmen

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de regerende Verenigde Partij met een aantal wetsvoorstellen die in het nadeel waren voor de niet-blanken in Zuid-Afrika. In 1948 begon het apartheidsbeleid. Dit duurde zeker tot het begin van de jaren '90 toen Nelson Mandela werd vrijgelaten.

Ook de African National Congress (ANC) en het Pan African Congress (PAC) werden na jaren weer gelegaliseerd. In 1994 kon eindelijk iedereen, zwart of wit, weer naar de stembus. Het ANC kreeg de meerderheid van de stemmen en Nelson Mandela werd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Tegenwoordig zijn de ANC, samen met de IFP, de regeringspartijen van het land.

Op 10 december 1996 werd in Zuid-Afrika de grondwet ingevoerd. In deze grondwet zijn mensenrechten opgenomen, die natuurlijk erg belangrijk zijn na het apartheidsverleden van Zuid-Afrika. De 'opbouw' van het land na een periode van apartheid is niet makkelijk gebleken. Tegenwoordig heeft de regering haar handen vol aan de bestrijding tegen criminaliteit in de grote steden, het onderwijs in de townships en de over het gehele land overheersende AIDS-problematiek.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner