Top 10 uit de Zuid-Afrikaanse keuken

Top 10 uit de Zuid-Afrikaanse keuken

door Priscilla Nooijen

Heb jij de Zuid-Afrikaanse traditionele gerechten wel eens geprobeerd? Het eten ziet er niet alleen kleurrijk uit, het heeft door alle kruiden ook ontzettend veel smaak. En wie zegt dat we dit in Nederland moeten missen? Nodig vrienden uit voor een Zuid-Afrikaanse braai met sosaties, potsjiekos of chakalaka. En voor wie later op de avond nog een snack lust, zijn er slierten gedroogd vlees gekruid met peper, zout en koriander. Mm…

Wij hebben tien traditionele gerechten uit de Zuid-Afrikaanse keuken voor je op 'n rij gezet! Eet Smaaklik!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 206 reizen naar Zuid-Afrika

10. Melktert

Melktert is een traditionele Zuid-Afrikaanse taart en wordt vaak gegeten als nagerecht. De taart heeft een zoete bodem die je vult met een mengsel van melk, bloem, ei en suiker.

Melktert doet zijn naam eer aan, in vergelijking met de Europese custardtaartjes zit er in dit toetje meer melk dan ei. Hierdoor is dit zoete toetje lichter van textuur en proef je de smaak van melk volop.

9. Sosaties

Sosaties komen oorspronkelijk uit de Cape Malay gemeenschap. Deze kolonisten wilden iets bereiden met alleen de lokale ingrediënten die ze tot hun beschikking hadden. Zo kwamen ze op een gerecht dat gemakkelijk te maken is en waarbij je de groenten niet per se met kruiden of oliën hoeft te koken. Dit gerecht heeft veel weg van wat wij kennen als een barbecue spies.

Een traditionele sosatie bestaat uit stukken lams- of schapenvlees afgewisseld met stukjes ui, paprika of gedroogde abrikozen. Je rijgt de stukken vlees om en om met de groenten aan een vleespen en legt de spies vervolgens op de braai.

8. Potjiekos

Potjiekos is een Zuid-Afrikaanse stoofpot en betekent letterlijk 'kleine pot eten'. Het gerecht werd in 1830 voor het eerst geïntroduceerd door boeren uit de kaapkolonie. Zij verzamelden zoveel mogelijk groente en vlees en gooiden deze aan het eind van de dag bij elkaar in een gietijzeren pot.

Het bereiden van zo'n stoofpot duurt uren, maar dan heb je ook wat. Maak er net als veel Zuid-Afrikanen een sociale gelegenheid van. Geniet tijdens de bereiding van andere bijgerechten of drink samen met je vrienden een wijntje bij het kampvuur.

7. Koeksister

Koeksister is niet alleen lekker voor de maag, maar ook een lust voor het oog. Hoewel deze koek oorspronkelijk ovaalvormig is, kneden Zuid-Afrikanen het tot een mooie vlecht. De koeksisters werden in Zuid-Afrika geïntroduceerd door de Maleisische slaven die Europeanen naar dit land brachten. Door de vorm te veranderen, het zoeter van smaak en lekker knapperig te maken, hebben Afrikanen er een eigen twist aan gegeven.

Deze lekkernij is misschien wel de zoetste uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Bij de bereiding frituur je de koek, doop je hem in een siroop en laat je hem drogen. Ideaal voor de zoetekauw.

6. Chakalaka

Chakalaka is een pittig bijgerecht dat doorgaans bestaat uit tomaten, paprika, wortelen, uien, bonen, chilipeper en kerriepoeder. Het gerecht is simpel te maken. Je begint met het bakken van de ui en voegt in etappes de verschillende groenten en specerijen aan de pan toe. Daarna laat je het lekker pruttelen.

Chakalaka serveer je bij een hoofdmaaltijd van bijvoorbeeld rijst en vlees of brood. Probeer dit gerecht ook eens bij een Zuid-Afrikaanse braai, waar het onmisbaar is.

5. Bunny chow

Bunny chow wordt ook wel gezien als fastfood en bestaat uit een uitgehold stuk brood dat je vult met curry. Deze curry kan bestaan uit zowel gekruid varkens- als kippenvlees. Maar er zijn ook vegetarische varianten, waarbij het brood wordt gevuld met een mengsel van linzen en bonen.

De bunny chow vindt zijn oorsprong in de stad Durban, maar is tegenwoordig ontzettend populair door heel Zuid-Afrika. Probeer het eens als je in Zuid-Afrika bent.

4. Cape Malay curry

Zoals de naam al verklapt, is dit een gerecht uit de Cape Malay gemeenschap. De Cape Malays die in de zeventiende eeuw op boerderijen in Kaapstad kwamen te werken, zijn verantwoordelijk voor het introduceren van curry in Zuid-Afrikaanse gerechten.

Cape Malay curry wordt gekenmerkt door de combinatie van zoete en hartige kruiden. Je serveert deze vleesstoofpot doorgaans met rijst, maar ook in combinatie met aardappelpuree krijg je een smakelijk gerecht.

3. Boerewors

 

Een Amerikaanse hotdog, maar dan op z'n Zuid-Afrikaans. Boerewors is een echte Zuid-Afrikaanse hap. Aan de kant van de weg vind je kraampjes waar de gekruide worsten boven open vuur gegrild worden. De worsten worden gemaakt van varkensvlees of rundergehakt gekruid met koriander, peper, nootmuskaat en kruidnagel.

Na het grillen plaats je de boerewors in een broodje dat je voorziet van mosterd en tomatensaus. Smullen!

2. Bobotie

Dit internationale gerecht klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. De westerse versie vind je namelijk in de schappen van de Nederlandse supermarkt. Het eerste recept voor bobotie verscheen in 1609 in een Nederlands kookboek. Kolonisten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie hebben dit gerecht waarschijnlijk in Zuid-Afrika geïntroduceerd.

Bobotie werd vroeger gemaakt van een mengsel van varkens- en schapenvlees, maar bevat tegenwoordig fijngemaakt rundvlees. Dit vlees verschuil je onder een laag van ei, melk en kurkuma. Even in de oven en je kan aan tafel!

1. Biltong

Zuid-Afrika's meest bekende versnapering is toch wel biltong, gedroogd vlees. Het eten van gedroogd vlees is ontstaan in de tijd van de kolonisten. Zij namen dit houdbare vlees mee op reis en snoepten er maanden van. Hoewel er in Zuid-Afrika genoeg wild was om op te jagen, hadden de oorspronkelijke bewoners geen manier om het vlees lang te bewaren. Daarom namen de Zuid-Afrikanen de bereidingswijze van de kolonisten over en werd biltong geboren.

Biltong bestaat uit slierten gedroogd vlees gekruid met koriander, peper, zout en azijn. Wist je dat voor het bereiden van deze lekkernij de billen van de dieren worden gebruikt? Vandaar de naam Biltong. Eet smaaklik!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief