Brullende leeuwen, uitgestrekte wijnvelden, kerken vol gospelkoren, verreikende uitzichtpunten en een wilde kustlijn: Zuid-Afrika is een droomland. Althans, dat lijkt het nu. Maar achter de schoonheid van het zuidelijkste land van Afrika is de roerige geschiedenis nog altijd zichtbaar.
Maar waar leer je nou over die langdurige oorlogen, kolonisaties en de apartheid? Wij hebben de vijf meest indrukwekkende plekken uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis voor je op een rij gezet, zodat je jouw rondreis door Zuid-Afrika nog specialer maakt.
5. Church Square
Statige gebouwen met sierlijke prieeltjes en hoogreikende kerken omringen je. Duiven zitten op ouderwetse lantaarnpalen en palmbomen geven het plein een tropisch tintje. In het midden staat een groot, bronzen standbeeld van een van de belangrijkste mannen van Zuid-Afrika: Paul Kruger. De oud-president kijkt uit over het vroegere marktplein, alsof hij nog steeds waakt over het land.
Het hart van Pretoria ademt geschiedenis. Op Church Sqaure waren duizenden mensen getuigen van het vonnis van Mandela. Ook legde de Nationale Bank zijn eerste steen op dit plein.
Waan je in de negentiende en twintigste eeuw, terwijl je de imposante architectuur bewondert. Daarna is het leuk om een drankje te doen op het terras van Café Riche. Dit oudste café van Pretoria biedt het beste uitzicht over het plein.
4. Robbeneiland
Al in de jaren van de VOC werd het eiland voor de kust van Kaapstad gebruikt als gevangenis. Pas in 1964 werd de gevangenis wereldberoemd. Nelson Mandela, groot verzetstrijder tegen de apartheid, bracht hier achttien jaar achter de tralies door. Ironisch genoeg viel de schoonheid van de omgeving van het eiland pas op toen in 1991 de deuren sloten.
Als je aankomt met de boot kom je in een andere wereld terecht. Het contrast tussen de rond vliegende vogels en zonnende zeehonden, waarvan de plek de broedplaats is, met de kille gevangenis is groots en indrukwekkend. Nog indrukwekkender wordt het door een rondleiding van een ex-gedetineerde. Hij neemt je mee naar een kille tijd vol verhalen, langs de cel van Mandela, de kalksteengroeve en het Governor's House. Sinds 1999 staat Robbeneiland zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
3. Kaap de Goede Hoop
In 1652 zet Jan van Riebeeck als eerst voet aan wal in Tafelbaai. De basis voor Kaapstad is met deze voetstap gezet. Kaap de Goede Hoop werd het thuis voor de VOC en haar bemanning die uiteindelijk permanent bleven. Maar de succesvolle handelstijden van de VOC waren niet voor iedereen weggelegd. Want ondanks de hoopvolle naam, was Kaap de Goede Hoop voor honderden schepen het eindpunt. Nog altijd liggen er 23 scheepswrakken voor de kust, waarbij de restanten soms zelfs te zien zijn tussen de golven.
Maak een wandeling naar dit zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika. Kies voor de korte of lange hike die je naar de vuurtoren op het hoogste punt brengt. Beklim de steile rotsen en geniet op de top van het weidse uitzicht over de Atlantische Oceaan. Ben je iets minder fan van hiken, maar wil je alsnog de top bereiken? Pak dan de kabelbaan naar boven.
2. Townships
Tussen de imponerende Tafelberg, de stralende zon en het drukke leven op straat, zijn duizenden huisjes verborgen. Of nou ja, huisjes? Honderden golfplaten die dienen als dak, waaronder de donkere bevolking van Zuid-Afrika woont. Deze shacks laten de jarenlange onderdrukking duidelijk zien. Tijdens de rassensegregatie van 1948 tot 1994 plaatste de regering kleurlingen en zwarten in aparte wijken buiten de stad. Maar de shacks hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld en kennen hun eigen cultuur en levensstijl. Bovendien zijn de inwoners vandaag de dag trots op wat ze hebben bereikt.
En terecht. Want tussen de armoede sta je vertsteld van de gastvrijheid en het enthousiasme van de inwoners. Breng een bezoek aan township Gugulethu in Kaapstad en ga eten bij Mzoli’s. Dit is niet alleen een braairestaurant, maar ook nog eens slager die de beste feestjes geeft. Geen wonder dat het nu een van de populairste braairestaurants is, voor zowel toerist als Afrikaan!
1. Battlefields
Het landschap in KwaZulu-Natal is heuvelachtig met weide graslanden. Hier en daar staat een Afrikaanse acacia, oftewel een doringboom. De omgeving is vredig, precies het tegenovergestelde van haar geschiedenis. In de negentiende eeuw was dit namelijk het strijdtoneel, waar Zulu’s, boeren en Britten tachtig jaar oorlog hebben gevoerd. Voor duizenden vechters was dit hun laatste bestemming, waardoor dit gebied een grauwe deken over zicht heeft.
De 560 kilometer lange slagveldenroute brengt je langs voormalige slagvelden, musea en monumenten. Reis van Durban naar Eshowe en duik in de geschiedenis van de battlefields.
Wil jij de historische hoogtepunten zien? Bekijk de beste rondreizen naar Zuid-Afrika hier !