Top 5 slimste dieren van Zuid-Afrika

Top 5 slimste dieren van Zuid-Afrika

door Charlotte de Vries

In Zuid-Afrika vergapen we ons aan de dierenwereld. We horen de mooiste verhalen van de rangers in het Krugerpark en staan klaar met onze camera's als we een leeuw zien brullen. Maar dieren zijn nog veel verwonderlijker dan we denken…

Regelmatig horen we dat een olifant haar kalfje uit een modderpoel heeft gered of dat een octopus met al zijn tentakels uit een visnet is ontsnapt. Wat zegt dit over de dieren? Nou, dat ze heel intelligent zijn! Wij waren benieuwd naar de slimste dieren van Zuid-Afrika. Hier komen ze!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 199 reizen naar Zuid-Afrika

5. Eekhoorn

Heb je de tamme eekhoorns van Company's Gardens in Kaapstad al eens gezien? Met een nootje in je hand komen ze zo naar je toe. Maar kijk uit! Het zijn misleidende diertjes.

Wanneer eekhoorns hun wintervoorraad bij elkaar schrapen, maken ze namelijk een flink aantal nepvoorraden. Ze graven gaten en doen daar maar een klein beetje eten in, om dieven op het verkeerde been te zetten. En ze onthouden precíes waar ze die voorraden hebben.

4. Octopus

Een octopus slim? Tja, als je acht om je heen slingerende tentakels hebt, moet je daar natuurlijk wel mee om kunnen gaan. En dat kunnen ze! Zo pakken ze met hun tentakels kokosnoten op om die als schild te gebruiken tegen de vijand en bedenken ze trucjes om uit vangnetten te ontsnappen en eten te vangen.

Octopussen zijn ook sociale dieren. Ze spelen een slingerende versie van handjeklap met andere octopussen en doen graag een andere vis na. De pauwbot welteverstaan, want die vis vinden andere roofdieren veel minder lekker dan octopussen. Zo ontkomt een octopus vaak aan griezelige haaientanden.

3. Walvis

Op zich mag je van zo'n enorme vis ook wel verwachten dat ze joekels van hersenen hebben. Maar dat niet alleen! Dit stokoude diersoort heeft bijna dertig miljoen jaar de tijd gehad hun hersenen te ontwikkelen. En dat hebben ze voornamelijk op een emotioneel niveau gedaan.

Volgens veel wetenschappers is de emotionele intelligentie van walvissen groter dan van mensen. Ze praten met elkaar in zangerige klanken, voelen een buitengewone liefde voor hun familie en een onverdragelijk verdriet als een walvis overlijdt. Daarnaast kunnen ze waarschijnlijk zelfs gevoelens hebben die wij ons niet kunnen voorstellen.

2. Olifant

Ze lijken wel langzaam en lomp, maar dat zijn ze niet! Een olifant heeft een enorme hersenmassa, die veel groter is vergeleken met andere dieren. In al die draaiende radars bevindt zich een goed geheugen en zelfs een collectief geheugen. Dat houdt in dat ze herinneringen kunnen doorgeven aan hun kalfjes.

Daarmee is ook het volgende gezegd: olifanten zijn ontzettend sociaal. Ze helpen elkaar als ze achtervolgd worden, communiceren met elkaar en rouwen om de dood van een andere olifant. Een empathisch diersoort!

1. Dolfijn

En de meeste IQ-punten gaan naar… de dolfijn! Wat heel bijzonder is aan dolfijnen is dat ze uitstekend met elkaar communiceren. De dolfijnentaal bestaat uit hoge fluiten, waarmee ze precies hun bedoelingen aanduiden en elkaar zelfs een naam geven.

Daarnaast zijn dolfijnen bewust van anderen én van zichzelf. Een dolfijn herkent zichzelf in de spiegel en weet dus wanneer hij een bad hair day heeft. Door hun hoge zelfbewustzijn voelen dolfijnen de drang zichzelf te blijven ontwikkelen. En daarbij helpen ze elkaar. Zo leerde een dolfijn eens een andere dolfijn hoe ze moest lopen op het water!

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner