10 Tips voor fotograferen op safari

10 Tips voor fotograferen op safari

door Charlotte de Vries

De Big Five wil je niet alleen zien. Je wil ze fotograferen! En het thuisfront pesten met de meest jaloersmakende safarifoto's. Maar stel dat je eíndelijk een luipaard spot en je geheugenkaartje zit vol, het licht is te fel of je foto blijkt bewogen te zijn. Daar maak je nou niet bepaald indruk mee.

Wij helpen je graag een handje bij wildlifefotografie. Na een flink aantal sessies in onder meer het Krugerpark en het Addo Elephant National Park hebben we alles wat je over wildlifefotografie moet weten op een rijtje gezet. Dus neem deze tien fotografietips door voordat je op safari in Zuid-Afrika gaat!

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 188 reizen naar Zuid-Afrika

Fotografietip 1. Vergeet niet de tas van Mary Poppins

Je slaat jezelf het hardst voor je kop als je zo'n prachtige olifant niet kan vastleggen door een technologisch mankementje. ERROR - het geheugenkaartje zit vol. ERROR - de batterij is leeg. ERROR - ach, ga toch weg met je error en steek die foto in JE...

Ja, we kennen het allemaal. Dus voordat je de jeep instapt en je die gloednieuwe camera op de grond smijt: pak je cameratas in met alle benodigdheden. Neem één of zelfs twee extra accu's en geheugenkaartjes mee, een camerariem zodat het kleine vermogen niet alsnog op de grond valt en wat lensdoekjes tegen het opwaaiende stof.

Daarnaast raden we je aan om een (kleine) laptop mee te nemen op je rondreis door Zuid-Afrika. Foto's uploaden naar een cloud kan met sommige Zuid-Afrikaanse internetverbindingen een etmaal duren. Met een laptop kan je, zodra je terug bent in het hotel, de foto's op een harde schijf zetten én op een groter scherm beoordelen.

Fotografietip 2. Reserveer de beste zitplaats

Daar had je waarschijnlijk nog niet aan gedacht! Maar je zitplaats heeft een behoorlijke invloed op de foto's die je maakt. Als je op de achterste, hoger gelegen rij gaat zitten heb je bijvoorbeeld het meeste overzicht, maar niet zo'n mooie hoek. Een dier van bovenaf is meestal niet erg interessant.

De beste zitplaats? Die vind je naast de chauffeur. Daar heb je een goed overzicht en zit je iets lager, waardoor je de dieren van voren kunt fotograferen. Als deze plaats al bezet is, probeer dan aan één van de zijkanten van de jeep te gaan zitten. Je kunt ook van tevoren een plaats in de jeep reserveren.

Fotografietip 3. Het Gouden Uurtje

Behalve een volle accu, een leeg geheugenkaartje en een goede zitplaats is licht het belangrijkst bij fotografie. Helaas kan je tijdens een safari het licht niet zelf controleren zoals in je eigen vertrouwde studio. Je moet rekening houden met het zonlicht.

Zonlicht bepaalt sterk de sfeer, kleuren en schaduwen van je foto. Als je midden op de dag gaat fotograferen en de zon hoog aan de hemel staat, zal je merken dat je foto's vol zitten met harde schaduwen. Een uur voor zonsopgang en een uur na zonsopgang is het licht zachter, vriendelijker en warmer. Het Gouden Uurtje worden deze ideale tijdstippen daarom genoemd.

Fotografietip 4. Neem de juiste lens mee

En welke is dat dan? Juist, een telelens. Je hebt niet altijd zoveel geluk dat je een giraffe van dichtbij mag bewonderen. En om thuis aan te komen met een stipje dat een giraffe moet voorstellen is ook niks. Een lens waarmee je flink kunt inzoomen is daarom het handigst tijdens je safari.

Als je graag portretten van dieren schiet, is een grote telelens (70-300mm) aan te raden. Vind je het leuker om het landschap erbij te betrekken? Neem dan een korte telelens (24-80mm) mee.

Fotografietip 5. Kies altijd voor een snelle sluitertijd

Het nadeel van inzoomen met een telelens is dat je foto sneller bewogen en onscherp is. De kans op een bewogen foto is nóg groter op safari omdat je in een rijdende jeep zit en geen ondersteuning hebt voor je camera.

Zorg daarom altijd dat de sluitertijd korter is dan de brandpuntafstand van je lens. Als je brandpuntafstand bijvoorbeeld op 80mm staat, moet je sluitertijd niet langer - en liever korter - zijn dan 1/80 seconde.

Fotografietip 6. Gebruik een klein statief

Jammer genoeg mag je tijdens een safari in Zuid-Afrika niet de jeep uit en uitgebreid je statief uitstallen. Alhoewel, met alle leeuwen in de buurt is dat misschien ook wel voor je eigen bestwil. De oplossing: neem een éénpootstatief, een tafelstatief of een gorillapod mee. De poten zet je op de bank of tegen je borst en zorgen voor iets meer stabiliteit dan wanneer je uit de hand fotografeert. Bovendien neem je deze mini's makkelijk mee in je koffer!

Fotografietip 7. Laat het dier niet wegglippen

Dieren gapen, rennen, spartelen, vliegen, springen… Tenzij je een ervaren ranger bent, kan je het gedrag van dieren haast niet voorspellen. En al moet je bij veranderend licht - bijvoorbeeld wanneer je een bos in rijdt - altijd de lichtinstellingen corrigeren, soms heb je daar gewoon geen tijd voor.

Rent of vliegt het dier plotseling weg? Geen paniek! Schakel direct naar sportstand. Bij een Canon is dit de stand Al Servo en bij een Nikon de Continuous Focus. Volg het dier met je camera en je camera zal het dier blijven scherpstellen. Zo heb je het dier sowieso te pakken.

Fotografietip 8. Close-up of veraf?

Maak een close-up als de omgeving te onrustig is of het dier heel dichtbij staat. Inzoomen op het dier kan dan veel indrukwekkender zijn. Voor het perfecte portret moet je het diafragma open zetten: kies voor het laagst mogelijke getal. Richt het brandpunt vervolgens op de ogen en klik! Het dier is scherp en de achtergrond onscherp.

Soms is het leuk om de omgeving in de foto te betrekken. Daarmee laat je het dier in zijn habitat zien. Voor een overzichtsfoto doe je het tegenovergestelde als bij een portret. Je verkleint het diafragma door een groter getal te kiezen en zorgt zo voor meer scherptediepte.

Fotografietip 9. Experimenteer met compositie

Thank god for Photoshop. Tegenwoordig kunnen we onze foto's knippen, plakken, bijsnijden. Desondanks moet je ook tijdens het fotograferen letten op compositie. Houd de 1/3-regel in je hoofd: plaats het dier in het linker, rechter, bovenste of onderste derde deel van de foto. Dat is interessanter dan wanneer je het dier in het midden van de foto plaatst.

Probeer daarnaast zoveel mogelijk te wisselen van compositie. Zoom in en nog verder in, zoom uit en plaats het dier links of rechts, bovenaan of onderaan, en bekijk wat de omgeving van het dier met de foto doet. Let eens op de lijnen - de horizon, bomen, gras - in de foto en plaats ze op een manier zodat ze naar het dier toe leiden. Experimenteer!

Fotografietip 10. The lucky shot

Tot slot onze allerbeste tip: blijf potverdorie schieten! Dieren gaan écht niet voor je poseren, dus schiet aan de lopende band en leg elke onverwachte beweging vast. De beste foto's zijn lucky shots.

Wil jij ook graag op safari in Zuid-Afrika? Check hier het beste reisaanbod! 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner