Doe een Zuid-Afrikaanse wijnproeverij met Eva!

Doe een Zuid-Afrikaanse wijnproeverij met Eva!

door Maurice Kosterink

Het is wine o’clock! Tijd om te genieten van een Zuid-Afrikaans wijntje. Om dat heerlijke Afrika-gevoel ook vanuit huis te beleven. Met één slok voel je weer even de warme Afrikaanse zonnestralen en hoor je de leeuwen van het Krugerpark grommen. Is dat de Tafelberg in de achtertuin? 

Onze stagiaire Eva bracht zes maanden door in het avontuurlijke Zuid-Afrika. Ze heeft voornamelijk wijn gedronken. En nu drinkt ze er graag eentje met jou! Op donderdag 9 april 2020 om 20:30 houdt Eva live op onze Facebookpagina een online wijnproeverij waarin ze haar kennis deelt over de Tokara Chardonnay en Groot Constantia Rood. Heb je de proeverij gemist? Niet getreurd! We hebben een aantal leuke feitjes voor je opgeschreven in dit artikel. Proost! 

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 188 reizen naar Zuid-Afrika

Hoe proef je wijn? 

Voordat Eva ons over de wijnen vertelt, moeten we eerst weten hoe je wijn proeft. Blijkbaar sla je het glas niet in één keer achterover. Om een wijn echt goed te proeven, volg je de volgende stappen:

  1. Bekijk eerst de kleur. Houd het glas omhoog, eventueel tegen het licht. Is de wijn helder, troebel, licht, donker, purperrood, paars, wit, geel?
  2. Wals de wijn. Pak het wijnglas bij de steel en laat de wijn langzaam rondcirkelen. Zo komen de aroma’s vrij en smaakt de wijn nog lekkerder. 
  3. Slurp je wijn. Door te slurpen komt er zuurstof bij de wijn, waardoor je de wijn goed proeft. Je slurpt door de wijn vier seconden in je mond te laten dansen. Slik de wijn vervolgens zo langzaam mogelijk door. Let goed op welke smaak de wijn achterlaat in je keel en welke mondsensatie de wijn met zich meebrengt. Laat de wijn bijvoorbeeld een laagje achter in je mond of voelt je tong misschien ruwer aan?

Op naar de eerste wijn: Tokara Chardonnay 

Nu we weten hoe je wijn proeft, beginnen we aan de eerste wijn van deze proeverij: de Tokara Chardonnay. Tokara is een wijnhuis en restaurant gelegen in het bekende Stellenbosch. De wijnmaker, Miles Mossop, runt het wijnhuis met volle passie. 

Tokara is het eerste wijnhuis dat gebruik maakt van het zogenoemde NDVI-proces, waarbij een helikopter met een infraroodcamera over de wijngaarden vliegt die precies de rijpheid van de druiven afleest. Zo zien de wijnboeren welke druiven rijp zijn en welke druiven nog even aan de rank moeten blijven. Alleen de lekkerste en meest rijpe druiven worden vervolgens geplukt, om hier heerlijke wijn van te maken. Het oogsten duurt ongeveer vier weken. 

Hoe hoogtechnologisch dit ook klinkt, het wijnhuis werkt zorgvuldig aan natuurbehoud. De diversiteit van planten en dieren op het landgoed houden Miles Mossop en zijn werknemers zoveel mogelijk intact. Er gaan zelfs verhalen rond dat je ‘s nachts luipaarden spot in de wijngaarden!

Maar even terug naar de belangrijke zaken. De wijn. De Tokara Chardonnay 2018 bevat 13,5 procent alcohol en is honderd procent van chardonnaydruiven gemaakt. Als je goed ruikt, zou je limoen en vers citroensap moeten ruiken. En de smaak? Je proeft vooral rijp fruit, zoals abrikozen en perziken. En de afdronk is vol en boterzacht. Met andere woorden: dit wijntje is qua smaak vol en gerijpt. Heerlijk! 

Op naar nummertje twee: de Groot Constantia Rood, een uitstekende blend 

Groot Constantia is een wijnhuis in de gelijknamige regio Constantia. Niet ver van Kaapstad. Het is een wijnhuis met een enorm landgoed, van wel 165 hectare! Daarnaast behoort de boerderij tot de oudste wijnboerderijen uit Zuid-Afrika. Groot Constantia is opgericht in 1685, zes jaar na de geboorte van de Zuid-Afrikaanse wijn. Wist jij dat de wijnbouw in Zuid-Afrika is begonnen om schurft tegen te gaan? 

Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, is het brein achter een paar van de eerste Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij liet een boerderij bouwen in de vruchtbare Vallei van Constantia. Het resultaat: een enorm wijn-imperium met wereldberoemde wijnen. 

Tot op de dag van vandaag ligt het wijnhuis in Kaaps-Hollandse stijl te midden van de wijnlanden. Er bevinden zich nu wel twee restaurants in het huis, waar je geniet van de Franse keuken en wijnen van de boerderij. 

Maar hoe smaakt die Groot Constantia Rood nu? Deze blend bevat veertien procent alcohol en bestaat uit cabernet sauvignon, merlot en pinotage. Het oogstjaar is 2017. Je proeft rood fruit, zoals bosbessen. Het is een mooie ronde wijn met een zachte afdronk. Een krachtige smaak die lang blijft hangen. Ook voor deze wijn gelden uiteraard de drie stappen van het proeven.

Vond jij de wijnproeverij met onze Eva helemaal het einde? Bekijk hier de lekkerste reizen naar Zuid-Afrika en proef de wijnen bij de wijnhuizen zelf! 

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner